بررسی امکان جایگزینی کودهای شیمیایی ازته با مایه تلقیح مزوریزوبیوم در زراعت نخود دیم کردستان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,116

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_327

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

تثبیت ازت مولکولی به عنوان یک واکنش بیولوژیـک بـرای تبـدیل ازت اتمسفری به فرم ازت ترکیبی، می توانـد ازت مـورد نیـاز گیـاه را تـامین نموده و جایگزین مصرف کودهای شیمیایی شود . چنین جایگزینی هـم از لحاظ اقتصادی و از نظر زیست محیطی در برنامه های کشـاو رزی پایـدار مورد استقبال قرار گرفته است (1) سیسـتم هـای همزیسـتی ریزوبیـوم - لگومینوز از منابع عمـده تـامین ازت در سیسـتم هـای زراعـی دنیاسـت . بررسی ها نشان داده است که %40 ازت مولکـولی تثبیـت شـده در سـال مربوط به لگوم ها می باشد (1) آمار جهانی نشان می دهد که از نظر سـطح زیر کشت، نخود سومین لگوم دانه ای جهان و اولین لگوم دانه ای مـورد کشت در ایران است و در حال حاضر نیز نصف سطح زیر کشت حبوبـات در کشــور بــه نخــود اختصــاص دارد (1) در کردســتان نیــز ســالانه حدود 112500 هکتار از اراضی دیم به کشت نخود اختصاص می یابـد (3) محققین اثر انواع باکتریهای ریزوبیوم را بر روی گیاهان لگوم بررسی و به این نتیجه رسیدند که این باکتریها علاوه بر تثبیت بیولوژیک ازت، عامـل تولید موادی هستند که می توانند کمیت و کیفیت محصول را ارتقاء دهند . از طرف دیگر تحقیقات نشان داده است که در سـطوح مختلـف مصـرف کود ازتی، سهم ا زت کل جذب شده از راه تثبیت توسط باکتریهـا کـاهش می یابد( 5 و6) با توجه به موارد فوق، در ایسـتگاه تحقیقـات کشـاورزی دیم سارال کردستان، سویه های مختلف بـاکتری مزوریزوبیـوم بـر روی نخود دیم محلی رقم پیروز به آزمایش گذاشته شـد ند، تـا سـویه برتـر در استان انتخاب گردیده و ضمن کاهش مصرف کودهای شـیمیا یی ازتـی و حرکت در راستای اهداف کشاورزی پایدار ، عملکـرد بـالاتری در زراعـت نخود دیم منطقه تولید گردد .

نویسندگان

وفا توشیح

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان

محمدحسین سدری

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان

لادن رضایی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان

احمد اصغرزاده

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اصغرزاده. ا.، ن. صالح راستین و م. محمدی.1380. بررسی پتانسیل ...
  • قاسم زاده گنجه ای. م.، ا. اصغرزاده و م. افشاری. ...
  • مردوخی. م.1377. مقدمه ای بر نشریات تحقیقی-ترویجی استان کردستان، نشرآموزش ...
  • El Hadi and E. A. Elsheikh. 1999. Effect of Rizobium ...
  • Hadarson, G., S. K. _ Davso, _ Zapata and K. ...
  • Guo, R., H. Silsbury and R.D. Graham. 1992. Effect of ...
  • نمایش کامل مراجع