فرسایش گالی در تپه های لسی اطراف دریاچه آلاگل

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,952

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_596

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

استان گلستان با سطحی بالغ بر 22 هزار کیلو متر مربع دارای تشکیلات لسی گسترده ای می باشد که عمدتا این تشکیلات در حوضه های آبخیز اترک و گرگانرود قرار گرفته اند . [ 4] بطور کلی سطح لسهای منطقه در حدود 320 هزار هکتار برآورد شده که اگر شبه لس ها را هم به آن اضافه کنیم سطح وسیعی را در بر می گیرد [.2] این تشکیلات دارای تعادل ناپایدار بوده و با اندک بی توجهی بشدت دچار فرسایش می شوند [.4] با توجه به اهمیت حیاتی رودخانه های اترک و گرگان و به جهت کاهش بار رسوبی این رودخانه ها حفظ تعادل ضعیف لسها و شبهه لسهای منطقه ضروری می باشد . علاوه بر اینکه فرسایش خندقی، مخاطراتی را برای زمینهای کشاورزی، مراتع، راههای ارتباطی، سطح سفره آب زیر زمینی و ... ایجاد می کند . بطور کلی ایجاد خندق ها تحت تاثیر مستقیم شرایط خاک و میزان بارش و در واقع جریان رواناب حاصل از آن قرار دارد [5 و7 ]در خاک های ناپایدار به محض فراهم شدن شرایط تشکیل خندق که اهم آن امحاء پوشش سطحی است، فرایند خندق در آنها شکل می گیرد و جریان رواناب اراضی بالادست خندق باریزش در راس خندق گسترش آنها را به طرف بالای حوضه سبب می شود [.1] معمولا قبل از اینکه خندق ها بخواهند به مراحلی برسند که از نظر عمق و وسعت طوری بزرگ شوند که نتوان آنها را با عملیات ساده بیولوژیک کنترل نمود، باید چاره جویی شود [.6] کنترل و احیاء خندق ها بوسیله پوشش گیاهی نسبت به روش های دیگر ارجح می باشد [.3] بر این اساس بررسی نقش پوشش گیاهی در احیاء و کنترل رشد راس خندقها در اراضی شمال گرگان واقع در منطقه اینچه برون مشرف به دریاچه آلاگل پرداخته شده است . در این منطقه تپه هایی کم ارتفاع دیده می شود که منشاء آنها را بادرفتی دانسته و آنها را تپه های لس تا شبه لس معرفی نموده اند [.2] در بررسی اشکال این تپه ها از روی تصاویر ماهواره ای منطقه بوضوح منشاء بادرفتی آنها را می توان مشاهده نمود . بر روی تصاویر ماهواره ای TM منطقه، تپه های هلالی شکلی دیده می شود که قسمت تحدب آنها در خلاف جهت باد غالب و دستکها در جهت باد می باشند . ارتفاع این تپه ها حدود 20 تا 25 متر است و بعلت همین ارتفاع نسبت به اراضی پست منطقه محدودیت شوری نداشته و گونه های گیاهی متعددی قادر به استقرار بر روی آنها می باشد . ولی از آنجاییکه این تپه ها مکانی مناسب برای اتراق دامداران منطقه هستند فشار دام موجود برروی آنها بحدی است که باعث نابودی اکثر گونه های گیاهی آن شده و بعلت فشرده شدن خاک سطحی، رواناب حوضه های کوچک این تپه ماهورها را افزایش داده و جریان رواناب در انتهای بعضی از این حوضه ها، فرسایش های کوچک تا متوسط خندقی را ایجاد نموده است . بطوریکه در منطقه خندقهایی با عمق 45 تا 260 سانتیمتر مشاهده می گردد . مساحت حوضه این خندقها از 0/4 تا 2 هکتار بوده و تغییرات ارتفاع حوضه ها از -2 تا 24 متر می باشد .

نویسندگان

غلامرضا شاهینی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان – بخش ت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - احمدی، ح. 1374، ژئومرفولوژی کاربردی، ج 1 (فرسایش آبی) ...
  • - امینی، آ. و ع. نجفی نژاد.(1377، نقش لس ها ...
  • - رفاهی، حسینقلی.1375. فرسایش آبی و کنترل آن، انتشارات دانشگاه ...
  • - شاهینی، غ.ا 1378، مروری بر فرسایش خندقی در استان ...
  • - عباسی، ع. ا..1381، راهنمای آبخیزداری فائو، دستورالعمل کنترل فرسایش ...
  • - قدیری، ح. 1372، حفاظت خاک، ترجمه - انتشارات دانشگاه ...
  • نمایش کامل مراجع