عناصر چهارگانه (آب، خاک، هوا و آتش)، الگویی ایرانی برای طراحی پارک شهری

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 577

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-22-2_017

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف : چهار عنصر آب، خاک، هوا و آتش در گذشته مبنای تعریف همه پدیده های طبیعی بوده و در دوره های مختلف در ایران مورد احترام بوده است. این چهار عنصر یکی از  ابعاد و وجوه مشترک بین اساطیر و باورهای ایرانیان بوده. لذا با هدف تاکید بر ارزش های فرهنگ ایرانی و با بازشناساندن مفاهیم این چهار عنصر طبیعی به باززنده سازی ارزش های طبیعت و ارائه مبانی کلی برای طراحی پارک های شهری پرداخته شد. در واقع هدف تحقیق حاضر ارائه راهکارهائی جهت ایجاد ارتباط با طبیعت از طریق عناصر چهارگانه و آشنایی بازدید کنندگان از پارک های شهری با مفهوم عناصر چهارگانه می باشد. روش بررسی: مفاهیم چهار عناصر آب، خاک، هوا و آتش در گذشته تاریخی ایران از دوران باستان و دوران اسلامی (دوره ابن سینا و شکوفایی طب ایرانی – اسلامی) بررسی شده و ویژگی ها و نمادهای استفاده شده برای چهار عنصر مطالعه شده است. سپس با جمع بندی مفاهیم یاد شده و استفاده از نمونه های اجرا شده داخل و خارج از ایران شاخص ها و نمادهایی برای بیان این عناصر در طراحی ارایه و با کمک پرسشنامه از مردم شهرضا به عنوان نمونه موردی برای طراحی چنین پارکی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته ها: کاربری های متناسب فضاهای آب، خاک، هوا و آتش با توجه به شاخص ها و نمادهایی که برای نمایش  این عناصر ارائه گردیده در چهار دسته یاد شده تقسیم بندی گردید. نهایتا  با تحلیل روابط این عناصر در ایجاد سازمان دهی فضایی چهارچوبی برای طراحی پارک عناصر چهارگانه ارائه گردید.   بحث و نتیجه گیری : مفاهیم بسیاری در پیشینه علمی، فرهنگی و تاریخی ایران قابلیت تبدیل شدن به عناصر فضایی را دارند. بحث عناصر چهارگانه یکی از مفاهیمی است که با توجه به قابلیت نماد سازی آن می تواند در طراحی پارک ها مورد استفاده قرار گیرد. بازدید از چنین پارکی می تواند در اموزش ارزش ها وباززنده سازی هویت ایرانی تاثیرگذار باشد.

نویسندگان

فرناز ناظم

کارشناس ارشد مهندسی طراحی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

فرشته حبیب

استادیار، معماری، واحد پردیس، دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس، ایران. (مسوول مکاتبات)

کیانوش سوزنچی

استادیار، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Choudhuri, Indra Nath, ۱۳۸۴. Nature, Indian Art, Literature Culture, Development ...
  • Naghizadeh, Mohammad, ۱۳۹۳. Persian Garden (from imagination to reality), Jahad ...
  • Sparavigna, Amelia Carolina, ۲۰۱۲. The Four Elements in Robert Grosseteste. ...
  • Afrasiyabiyan, Hamidollah and Hakimi Asad, ۱۳۹۱. Temperament Survey, Hakim Teb ...
  • http://hyperallergic.com/۹۱۹۴۷/the-water-gardens-of-otherworldly-modernism/https://www. rhs.org.uk/shows-events/rhs-flower-show-tatton- park/exhibitors/Archive/۲۰۱۴/ Gardens/elementalSullivan, Chip, ۲۰۰۲. Garden and Climate, McGrow-Hill ...
  • Hsu, H., Chang, Y., and Lin, H., ۲۰۱۵., Emotional Architecture ...
  • http://www.tishineh.com/touritem/۸۹۷-۲۲۵/Ab-o-Atash-Park-(-Water-and-fire-ParkIbrahim-Park-)Gandomkar, Amir and Ghasemi, Nushin, ۱۳۹۲. Investigating the role or ...
  • نمایش کامل مراجع