نقش خدمات توانبخشی در ارتقاء سلامت روان کودکان کم توان ذهنی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 215

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PEXCEC02_025

تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: کودکان کم توان ذهنی در هماهنگی و انطباق با محیط مشکل دارند، با کودکان دیگر و والدین روابط ضعیف برقرار می کنند و مهارت های اجتماعی اندکی دارند. مطالعات علمی مختلف نشان دهنده تاثیر مهارت های اجتماعی بر رشد اجتماعی، شناختی، سلامت روان و کیفیت زندگی است. بنابراین، نقص در مهارت های اجتماعی بیانگر پیش آیندهای بالقوه برای اختلالات روانشناختی است. مشکلات سلامت روان در کم توانی ذهنی بسیار شایع است. با این حال تعداد کمی از مطالعات به چالش های روزانه ای که والدین کودکان کم توان ذهنی با آن ها روبرو می شوند، پرداخته اند. از این رو افزایش آگاهی، بالابردن سطح اطلاعات و ارائه ی مشاورات و راهکارهای صحیح و مورد نیاز برای رفع مشکلات والدین این کودکان ضروری است. در این رابطه نظام توانبخشی نقش بسیار مهمی را می تواند ایفا کند. حوزه ی توانبخشی به عنوان یکی از مهم ترین حوزه ها در سیستم سلامت با ایجاد شناخت و بینش صحیح در مورد وضعیت مشکلات سلامت روان و ارایه ی راهبردهای موثر به والدین و آگاهی افزایی آن ها در رابطه با این مشکلات می تواند منجر به ارتقاء و بهبود کیفیت زندگی کودکان کم توان ذهنی و والدین آنها گردد. لذا هدف از این مطالعه بررسی نقش خدمات توانبخشی در ارتقاء سلامت روان کودکان کم توان ذهنی می باشد. روش پژوهش: مقاله ی مروری حاضر بر تحقیقات منتشر شده بین سال های ۲۰۱۱-۲۰۲۱ در پایگاه های اطلاعاتی google PubMed Elsevior ،scholarو جستجو در منابع کتابخانه ای بوده است. جستجوی اولیه با کلیدواژه های کم توانی ذهنی، سلامت روان و مشاوره ی توانبخشی انجام شد. سپس مطالعات با معیارهای مشکلات سلامت روان در کودکان کم توان ذهنی، توانبخشی و ارتقاء آگاهی والدین از سلامت روان در کودکان کم توان ذهنی انتخاب و جهت تهیه ی مقاله استفاده گردید. یافته ها: مطالعات مختلف نشان داده است که توانبخشی از طریق مشاورات موردنیاز ، آگاهی بخشی و آموزش های لازم و ضروری به والدین کودکان کم توان ذهنی، نقش موثری در ارتقای سلامت روان این کودکان داشته است. به علاوه، کودکانی که والدین آن ها از خدمات مستمر توانبخشی بهره مند بودند و آموزش ها و راهکارهای موثر و مورد نیاز را توسط تیم توانبخشی دریافت کردند، توانسته اند سطح سلامت روان خود و کودکانشان را ارتقاء دهند و باعث تسهیل مشکلات در بافت ارتباطی روزانه که با آن مواجه بودند، گردند.نتیجه گیری: آگاهی بخشی، آموزش و مشاوره توانبخشی به والدین کودکان کم توان ذهنی از سیاست گذاری های بسیار مهم در راستای ارتقاء سلامت روان این کودکان می باشد.

کلیدواژه ها:

توانبخشی ، کودکان کم توان ذهنی ، سلامت روان

نویسندگان

رضوان عیسی زاده

کارشناسی ارشد گفتاردرمانی، مرکز تحقیقات توانبخشی عضلانی اسکلتی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.

معصومه حسینی بیدختی

دانشجوی دکترای تخصصی گفتاردرمانی، مرکز تحقیقات توانبخشی عضلانی اسکلتی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران .