ارزیابی روش نمونه برداری وجود یا عدم وجود برای تخمین تراکم جمعیت لاروها و دالان های لاروی Liriomyza sativae Blanchard روی خیار گلخانه ای در جیرفت

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 100

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_STGC-5-3_001

تاریخ نمایه سازی: 10 خرداد 1401

چکیده مقاله:

به منظور ارزیابی روش نمونه برداری وجود یا عدم وجود (Presence–absence) در تخمین تراکم جمعیت لاروها و دالان های لاروی مگس مینوز برگ سبزی (Diptera: Agromyzidae) Liriomyza sativae Blanchard روی برگ های خیار گلخانه ای، طی دو فصل زراعی ۸۹-۱۳۸۸و ۹۰-۱۳۸۹، از یک گلخانه تحقیقاتی در شهرستان جیرفت نمونه برداری هفتگی به عمل آمد. در ابتدا، با استفاده از شاخص تیلور، پراکنش فضایی لاروها و دالان های لاروی این حشره به طور جداگانه برآورد شد. براساس مقادیر ضریب تبیین و F، مدل تیلور برای برآورد پراکنش فضایی مگس مینوز مناسب بود و مقدار ضریب b برای لاروها از ۱۷۴/۱ تا ۳۱۷/۱ و برای دالان-های لاروی از ۱۸۱/۱ تا ۲۱۹/۱ نوسان داشت. از ضرایب شاخص تیلور برای بررسی روش نمونه گیری وجود یا عدم وجود، در مدل ویلسون و روم استفاده شد. نتایج آزمون ۲χ نشان داد که بین فراوانی مورد انتظار و مشاهده شده برگ های آلوده در هر بار نمونه-برداری، تفاوت معنی داری وجود ندارد. لذا، با استفاده از نسبت برگ های آلوده می توان میانگین تراکم جمعیت لاروها و دالان های لاروی آفت را با دقت مناسبی تخمین زد و بدین ترتیب مقدار زیادی در وقت و هزینه صرفه جویی کرد.

نویسندگان

پیمان نامور

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان