توان زیستی (Vitality)، معیار طلایی در طب کل نگر و پیشنهاد کاربرد این معیار برای بازشناسی درمان های حقیقی از شبه درمانهایی مانند فرادرمانی (Faradarmani)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 294

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SCAR06_018

تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1401

چکیده مقاله:

بسیاری از مکاتب و روش های پیشگیرانه درمانی مطرح در طب موسوم به مکمل و جایگزین در اصل خود عملا مدعی بینشو رویکرد کل نگرانه Holistic میباشند؛ از این جمله اند: طب سنتی ایران، طب سنتی هند یا آیرودا، طب سنتی چین وطب سوزنی، همیوپاتی و غیره. ارزیابی کارآمدی برخی اقدامات و درمان های مورد نظر در مکاتب و روش های مزبور با چالش هایجدی روبرو بوده و در موارد زیادی قضاوت هایی نادرست را در پی داشته است. مکاتب و روش های مدعی کل نگری چه بسا به درستی آزموده نمی شوند، نه فقط به سبب وجود بعضی تنگ نظری ها و تعصبات در پاره ای مخالفان و یا موافقان و منافع مادی و یا معنوی مربوط، بلکه همچنین به دلیل " رویکرد نامناسب آزمون های مورد استفاده و معیارهای مورد توجه در آن آزمون ها".- طبعا یک مکتب و روش مدعی کل نگری را نمی توان با شیوه ها و معیارهای جزءنگرانه به درستی آزمود. برخی تغییرات دراین یا آن نشانه و اختلال محدود، که گاه نیز در طب رایج از آن اختلال به عنوان یک بیماری یاد می شود، آن هم در مدت زمان محدود انجام یک مطالعه را نمی توان دلیل درستی یا نادرستی ادعای شفا در مکاتب و روشهای مدعی کل نگری قلمداد کرد. چه این که در جریان درمان های کل نگرانه پاره ای نوسانات در چارچوب آنچه بیرون ریزی و از این قبیل خوانده می شوند نیز اموری قابل انتظارند. اینها از مهمترین دلایل نتایج گاه ضد و نقیض در مطالعات انجام شده در باره میزان کارآمدی مکاتب و روشهای کل نگر در علاج بیماری ها و گاه غیرعلمی تلقی شدن آنها بوده اند. در اینجا بر لزوم "سنجش شاخص های توان زیستی یا توان حیاتی Vitality ، به معنای میزان تحقق قابلیت های بالقوه زیستی، به مثابه یگانه محک و معیار متناسب و دارای روایی Validity لازم برای تشخیص میزان درستی ادعاهای درمان حقیقی یا همان شفا Healing در مکاتب وروشهای مدعی کل نگری" تاکید شده است.  همچنین برای نمونه، پیشنهاد استفاده از معیار توان زیستی و شاخص های کل نگرانه به جای شاخص های جزءنگرانه در آزمودن ادعای شفادهی در آنچه "فرادرمانی Faradarmani "، در چارچوب موسوم به عرفان حلقه Erfan Halgheh ، خوانده شده و در واقع "نوعی شبه درمان یا درمان کاذب Pseudo-medicine با ادعای کل نگری" می باشد در چارچوب انجام آزمایشاتی ساده و کم هزینه بر روی مدل های حیوانی مطرح گشته است.

کلیدواژه ها:

طب کل نگر Holistic Medicine ، طب تلفیقی Integrative Medicine ، طب مکمل و جایگزین Complementary and Alternative Medicine ، فرادرمانی Faradarmani ، عرفان حلقه Erfan Halgheh ، پزشکی کاذب Pseudo-medicine Pseudomedicine ، انرژی پزشکی Energy Medicine ، انرژی درمانی Energy Healing ، علم کاذب شبه علم Pseudo-science Pseudoscience ، توان زیستی توان حیاتی Vitality ، معیار طلایی Golden Criterion ، شفا Healing ، شای SHY ، ریکی Reiki ، سلامت و علوم پزشکی Health and Medical Sciences

نویسندگان

کامیار اسماعیلی

پژوهشگر مستقل (پزشک و محقق طب تلفیقی)، ایران