پیش یابی کمیت های دما و بارش در دوره آماری ۲۰۸۰-۲۰۲۱ در استان هرمزگان جهت استخراج خشکسالی و ریزمقیاس نمایی آن توسط نرم افزار LARS-WG

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JESPHYS-48-3_012

تاریخ نمایه سازی: 26 مهر 1402

چکیده مقاله:

در این پژوهش از روش های ریزمقیاس­نمایی آماری به منظور پیش­یابی و شبیه­سازی کمیت­های اقلیمی برای تعیین شاخص­های خشکسالی اقلیم آینده استان هرمزگان با استفاده از پنج مدل گردش عمومی جو شامل مدل های CanESM۲، HadGEM۲-ES، MPI-ESM-MR، GFDL-CM۳ و MIROC۵ با سناریوهای RCP۲.۶، RCP۴.۵ و  RCP۸.۵قابل دسترس در نرم­افزار LARS-WG۶ در سه دوره آماری ۲۰۴۰-۲۰۲۱، ۲۰۶۰-۲۰۴۱ و ۲۰۸۰-۲۰۶۱ استفاده شد. قابلیت ریزمقیاس­نمایی با استفاده از شاخص های ضریب تعیین، میانگین مربعات خطا (MSE) و مجذور مربعات خطا (RMSE) ارزیابی شد. ارزیابی شبیه­سازی دمای کمینه و بیشینه توسط مدل­های LARS-WG۶، در کلاس ارزیابی بسیار مناسب تا مناسب و شبیه­سازی بارش در کلاس ارزیابی مناسب تا متوسط طبقه بندی شدند. نتایج بررسی های تغییرات کمیت­های اقلیمی با مدل های گزارش پنجم در تمام دوره ها حاکی از افزایش دماهای کمینه و بیشینه در تمام این مدل ها در سناریوهای مختلف اقلیمی در دوره­های آینده است، و هرچه از دوره پایه فاصله بگیریم، میزان تغییرات دما افزایش می یابد. میزان افزایش در دمای کمینه در اکثر مدل ها نسبت به دمای بیشینه در طی ۲۰ تا ۸۰ سال آینده بیشتر بوده و بیانگر آن است که افزایش در دمای استان هرمزگان بیشتر متاثر از افزایش در دمای کمینه می­باشد. اغلب مدل­ها افزایش میزان بارندگی در هر سه دوره را نشان می­دهند به گونه­ای که میانگین تمام مدل­ها در هر یک از سه سناریو افزایش بارندگی به ویژه در شرق و شمال استان هرمزگان (مناطق مرتفع) را پیش­بینی می­کنند. در اکثر ایستگاه­های هواشناسی استان هرمزگان بیشترین افزایش بارندگی در مدل CanESM۲ با سناریو RCP۸.۵ و در دوره ۲۰۸۰-۲۰۶۱ پیش بینی شده است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

Mohammad Roohollah Nejad

کارشناس، اداره هواشناسی استان هرمزگان، بندرعباس، ایران

Vahid Salamati Hormozi

رییس اداره شبکه دیدبانی و هشدار جوی، اداره هواشناسی استان هرمزگان، بندرعباس، ایران

Raheleh Ramezani

رییس گروه تحقیقات هواشناسی کاربردی اداره هواشناسی استان هرمزگان، بندرعباس، ایران

Sakineh Khansalari

استادیار، پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :