بررسی گودال باغچه؛ راهکاری اقلیمی در معماری سنتی ایران؛ نمونه موردی: قصر منشی و خانه صیفور قاسمی در شهر اصفهان

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 145

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GRAR-9-3_003

تاریخ نمایه سازی: 30 آبان 1402

چکیده مقاله:

متاسفانه در رابطه با مسائل اقلیمی، بسیاری از درس های معماری و شهرسازی گذشته ما جهت طراحی شهرها و ساختمان های جدید فراموش شده و در فصول گرم، به جز در اتاق های بسته و با استفاده از سیستم های سرمایشی، در سایر قسمت های این شهرهای مدرن، شرایط آسایش برای انسان فراهم نمیباشد. در صورتی که در معماری گذشته، راهکارهایی جهت مقابله با شرایط سخت اقلیمی در طراحی بناها، استفاده میشده است که با وجود کمبود امکانات رفاهی، شرایط آسایش ساکنین را تا حدودی تامین میکرده است. این تحقیق به دنبال بررسی گودال باغچه بعنوان یکی از راهکارهای اقلیمی معماری سنتی ایران در شهر اصفهان میباشد. تحقیق حاضر به لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف، کاربردی محسوب میشود. از نظر فرآیند انجام تحقیق، از روش کیفی استفاده شده است و راهبرد نمونه موردی محسوب می شود. به منظور بررسی گودال باغچه ها به مطالعه چارچوب نظری پرداخته شده و در ادامه برخی نمونه های موجود در شهر اصفهان بررسی میگردد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که گودال باغچه، در معماری سنتی فلات مرکزی ایران، نقشی مهم در ایجاد آسایش حرارتی ساکنین داشته و در شهرهای مختلف این اقلیم از جمله یزد، نائین و کاشان به وفور در خانه های سنتی قابل مشاهده است. در شهر اصفهان نیز در معماری برخی عمارت ها از این عنصر بهره گیری شده است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

راضیه هارونی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری، گروه معماری و شهرسازی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران.

حانیه هارونی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری، گروه معماری و شهرسازی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران.

رامتین مرتهب

استادیار و عضو هیئت علمی، گروه معماری و شهرسازی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران.