آیا ارتباط مشخصی بین ویژگیهای جمعیت شناختی و شاخص های تکانشگری در آلودگی به ویروس انسانی کمبود ایمنی در میان معتادان بی خانمان تزریقی وجود دارد؟

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 57

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_REFA-9-34_010

تاریخ نمایه سازی: 16 آذر 1402

چکیده مقاله:

بیان مسئله: در ایران استفاده تزریقی از هروئین، شایع ترین علت موارد ثبت شده ابتلا به ایدز می-باشد. سوء مصرف تزریقی مواد از روشهای شایع مصرف مواد افیونی در معتادان بی خانمان یا کارتن خواب می باشد. در مطالعات مختلف اما محدود ارتباطات مشخصی بین سوء مصرف مواد، تزریق با سرنگ مشترک و انجام رفتارهای مخاطره جویانه مرتبط با آلودگی به HIV و ویژگیهای شخصیتی و رفتاری از جمله شاخصهای تکانشگری یافت شده است. روش اجرا: با توجه به شیوع بالای اعتیاد تزریقی به هروئین در معتادان بی خانمان در سطح شهر تهران، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در همکاری با وزارت بهداشت در طرح جمع آوری افراد بی خانمان از سطح شهر، اقدام به درمان معتادان تزریقی این گروه با روش درمان نگهدارنده با متادون به مدت ۳ماه در مرکز توانبخشی و بازپروری شفق نمود، در حین این دوره درمانی، آزمایشات سرولوژیک جهت تشخیص و اجرای مداخلات بعدی در مورد آلودگی به ویروس نقص ایمنی انسانی (واکا) انجام شد. این مطالعه جهت بررسی و مقایسه تعدادی از شاخص های رفتاری در میان ۲ گروه افراد آلوده به واکا (HIV+) و افراد غیرآلوده (HIV-) قبل از خروج از مرکز درمانی شفق و در حین درمان با متادون صورت گرفت. در این مطالعه ۵۲ نفر(۲۵ نفرHIV+ و۲۷ نفر HIV-) انتخاب شدند و برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های تکانشگری بارت و آیزنک و آزمون کاهش اهمیت تعویقی ، فرم اطلاعات دموگرافیک و مصاحبه بالینی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج: نتایج این مطالعه حاکی از آنست که ابتلا به واکا و سابقه تزریق مواد با هم رابطه دارند(P=۰/۰۰۱)، همچنین ابتلا به واکا با سابقه زندان نیز مرتبط است (P=۰/۰۳). از طرفی تحلیل نتایج پرسشنامه های بارت و آیزنک حاکی از آنست که تفاوت افراد در مقیاس تکانشگری آیزنک در بین دوگروه تحت مطالعه معنادار است. جمع بندی: بالابودن مقادیر تکانشگری در میان معتادان تزریقی بی خانمان و احتمال بالای استفاده از سرنگهای مشترک در آنها در مقایسه با گروه های دیگر معتادان تزریقی می تواند زمینه ساز گسترش ایدز در میان آنها گردد. در این میان شدت بیشتر اختلالات تکانشگری و دفعات بیشتر استفاده از سرنگ مشترک از عوامل پیش بینی کننده احتمال بالاتر ابتلا به ایدز در این گروه می باشد.

کلیدواژه ها:

Heroin ، Homeless ، Human Immun Deficiency Virus ، Impulsivity Injection ، :تکانشگری ، مصرف تزریقی مواد ، نشانگان اکتسابی کمبود ایمنی ، ویروس انسانی کمبود ایمنی ، ویژگی های جمعیت شناختی