تاثیر چند نوع ویتامین در جیره غذایی شب پره مدیترانه ای آرد Ephestia kuehniella بر شاخص های تغذیه ای و ایمنی در مقابل بیمارگرها

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 55

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ARPP-12-3_004

تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1402

چکیده مقاله:

شب­پره مدیترانه­ای آرد Ephestia kuehniella به طور گسترده در پرورش انگل­واره­ها و شکارگرهای حشرات مورد استفاده قرار می­گیرد. بنابراین شاخص­های تغذیه­ای، ایمنی و قدرت دفاعی آن در مقابل بیمارگرها حائز اهمیت می­باشد. در این پژوهش تاثیر جیره غذایی استاندارد شامل مخلوط آرد گندم (۶۸%)، سبوس گندم (۲۹%) و مخمر (۲%) در ترکیب با چهار نوع ویتامین­هایA ، C، E و D۳ (۱%) روی شاخص تغذیه­ای و ایمنی در مقابل بیمارگرها مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق اندازه­گیری شاخص تغذیه­ای روی لاروهای سن سوم و شمارش تعداد کل سلول­های خونی روی لاروهای سن دوم، سوم و چهارم تغذیه کرده از محیط غذایی مختلف انجام شد. همچنین حساسیت لاروهای سن سوم تغذیه کرده از محیط­های غذایی مختلف تیمار شده با غلظت­های مختلف قارچ­Beauveria bassiana ، باکتریBacillus thuringiensis و ویروس چند وجهی هسته­ایNPV با استفاده از شاخص­های  LC۵۰ و LT۵۰ به دست آمد. در ارزیابی شاخص­های تغذیه­ای روی لاروهای سن سوم بیش­ترین شاخص نرخ نسبی رشد در لاروهای تغذیه شده با رژیم غذایی غنی شده به وسیله ویتامین­های C و D۳، و در رابطه با نرخ نسبی مصرف، کارآیی تبدیل غذای خورده شده و کارآیی تبدیل غذای هضم شده در لاروهای تغذیه شده در رژیم غذایی استاندارد به علاوه ویتامین C مشاهده گردید. در تاثیر تیمارها روی تعداد کل سلول­های خونی در سن دوم و چهارم لاروی بیش­ترین سلول­ خونی در محیط غذایی استاندارد به علاوه ویتامین C و D۳ و در لارو سن سوم در محیط غذایی استاندارد به علاوه ویتامین­D۳، C و E مشاهده شد. همچنین شاخص LC۵۰ و LT۵۰ حاصل از تاثیر غلظت­های مختلف قارچ B. bassiana، باکتری B. thuringiensis و ویروسNPV روی سن سوم لاروی شب­پره مدیترانه­ای آرد نشان داد که کم­ترین تاثیر در لاروهای تغذیه شده در رژیم غذایی استاندارد به علاوه ویتامین C و در مرتبه بعدی با ویتامین D۳ می­باشد. بنابراین در تکثیر و پرورش این میزبان در تولید عوامل بیولوژیک استفاده از ویتامین­های C و D۳ قابل توصیه می­باشد.

کلیدواژه ها:

ویتامین ، شاخص های تغذیه ای ، ایمنی ، شب پره مدیترانه ای آرد ، بیمارگر

نویسندگان

معصومه مصطفی زاده گلعذانی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

شهرام میرفخرایی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

شهرام ارمیده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

عباس حسین زاده

گروه گیاه پزشکی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران

علیرضا خلیل آریا

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ارومیه، ایران.