ارزیابی رشته اقتصاد در ایران

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 20

فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MIEA-6-18_009

تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402

چکیده مقاله:

علم اقتصاد[۱] یکی از شاخههای اصلی علوم اجتماعی است، این شاخه از علوم اجتماعی ابتدا تحت عنوان «اقتصاد سیاسی» مطرح میشد. در ایران حدود نیم قرن است که تحت عنوان یک رشته مستقل دایر است این رشته ابتدا با تاسیس دانشکده اقتصاد، حقوق و علوم سیاسی در دانشگاه تهران بنیان گذاشته شد. این دانشکده قبلا از مدارس دارالفنون محسوب میشد که با تاسیس دانشگاه تهران به آن ملحق شد. از سال ۱۳۴۶ با تاسیس دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، این شاخه از علوم اجتماعی توسعه فراوانی یافته و در مقطع لیسانس عمدتا در گرایش اقتصاد نظری، اقتصاد بازرگانی و در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا دارای گرایشهای متعددی از قبیل اقتصاد نظری، اقتصاد انرژی، اقتصاد اسلامی و ... برگزار می­گردد.  از آن زمان تاکنون این دانشکده با گرایشهای اقتصاد بازرگانی، اقتصاد نظری و اقتصاد مالی به تربیت هزاران دانشجو در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا مشغول بوده است و اکنون در بیش از بیست دانشگاه در کشور این رشته تدریس میشود.                               این تحقیق به دنبال ارزیابی کمی و کیفی این رشته در ایران بوده است. شاخصهای مورد استفاده در این طرح از میان دادههای مربوط به حوزه علم اقتصاد شامل کتاب، پایاننامه، گزارش طرحهای پژوهشی و مقالات و تعداد اساتید و دانشجویان و نیز شاخصهای مرتبط با حوزه فناوری و نوآوری گردآوری شده و در مواردی که امکان گردآوری اطلاعات به صورت کمی نبوده به کمک ابزار پرسشنامه و مصاحبهی حضوری با صاحبنظران این رشته دادههای مورد نیاز به صورت کیفی گردآوری و تحلیل شده است. در این تحقیق علاوه بر تحلیل وضع موجود براساس مدل STEEP-V به تحلیل روند تحولات آینده و براساس مدل SWOT به تحلیل راهبردی این رشته پرداخته شده است. در پایان نیز ضمن ارائه یک تصویر مطلوب از این رشته سیاستها، راهبردها و راهکارهای عملی برای حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب ارائه گردیده است.   [۱]-Economics

کلیدواژه ها:

economics ، economic systems ، theatrical economics ، commercial economics ، money and banking ، Islamic economics ، : علوم اقتصادی ، اقتصاد نظری ، اقتصاد بازرگانی ، شاخص های ممیزی اقتصاد ، وضع موجود علم اقتصاد و وضع مطلوب علم اقتصاد.

نویسندگان

میثم موسایی

استاد دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ایسینگ و همکاران (۱۳۷۴)، تاریخ اندیشه ها و عقاید اقتصادی، ...
  • تفضلی، فریدون (۱۳۷۲)، تاریخ عقاید اقتصادی، نشر نی ...
  • قانعی راد، محمدامین، شاخص های فناوری ممیزی حوزه علوم انسانی، ...
  • کارشناس، مسعود و والنتاین مقدم (۱۳۹۱)، سیاست گذاری اجتماعی در ...
  • کرمی و دیرباز، محمدحسین و عسگر (۱۳۸۴)، مباحثی در فلسفه ...
  • مرکز آمار ایران، آمارنامه های مرکز آمار در سال های ...
  • موسایی، میثم (۱۳۸۹)، مبانی و اصول علم اقتصاد، انتشارات جامعه ...
  • نوروزی چالکی و همکاران (۱۳۸۸)، سنجش علم، فناوری و نوآوری ...
  • سایت دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، تبریز، مشهد، اهواز، اصفهان، ...
  • نمایش کامل مراجع