طراحی مدل دینامیکی حمل ونقل همگانی اتوبوس رانی به منظور افزایش سهم آن از سفرهای شهری با رویکرد پویایی شناسی سیستم ها (مطالعه موردی: شهر مشهد)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 45

فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JTE-15-2_002

تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1402

چکیده مقاله:

سیستم حمل ونقل اتوبوس رانی یکی از مهم ترین سیستم­ های حمل ونقل همگانی شهری به شمار می ­آید و نقش عمده ای را در انجام سفرهای درون شهری و روزانه شهروندان ایفا می نماید. از آن جایی که سهم خودرو شخصی از سفرهای شهری در حال افزایش است، تعیین راهبرد و سیاست­گذاری جهت افزایش استفاده از اتوبوس در سفرهای درون شهری اهمیت فراوانی دارد اما نکته ای که وجود دارد، آن است که برای رسیدن به این هدف، باید دانست که کدام یک از طرح ­های پیشنهادی می تواند به بهترین نحو موجب افزایش استفاده از اتوبوس شود. نوآوری تحقیق حاضر استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ­ها در سیستم­ های حمل ونقل اتوبوس رانی در راستای تحقق این هدف است. عوامل موثر بر استفاده از اتوبوس با استفاده از روش تحلیل محتوای پیشینه تحقیق شناسایی شده و متغیرهایی چون فرهنگ­سازی، هوشمندسازی، کیفیت فیزیکی و فنی اتوبوس در مدل لحاظ شده که در سایر مطالعات در نظرگرفته نشده است. مدل سیستم حمل ونقل اتوبوس رانی، به صورت پایلوت برای شهر مشهد اجرا شد. پس از اعتبارسنجی مدل، با توجه به نظر خبرگان دو سناریو و هفت نوع سیاست بودجه ای بر روی مدل اجرا شد. نتایج نشان داد در سناریو کرایه اتوبوس رانی، درصورت عدم تغییر کرایه اتوبوس، جذابیت اتوبوس به میزان ناچیزی افزایش می یابد. سناریو افزایش بودجه کل بهبود اتوبوس رانی نشان داد، تغییر چندانی در استفاده از اتوبوس ایجاد نمی کند. نتایج بررسی سیاست ها نشان می دهد، بهترین سیاست، سیاست کاهش یک درصدی بودجه خرید ناوگان و افزایش بودجه فرهنگ سازی و هوشمندسازی است که منجر به افزایش استفاده از اتوبوس به صورت بلندمدت خواهد شد.

کلیدواژه ها:

استفاده از اتوبوس ، پویایی شناسی سیستم ها ، جذابیت خودرو شخصی ، سیستم حمل ونقل اتوبوس رانی

نویسندگان

علیرضا پویا

استاد، گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

سمیه فدائی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

علی سیبویه

پژوهشگر گروه پژوهشی تفکر سیستمی در عمل، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :