بررسی اثر و عوارض صاعقه برروی تجهیزات الکتریکی و نحوه حفاظت موثر سامانه های ریلی با رویکرد قطار شهری

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 25

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECICONFE07_224

تاریخ نمایه سازی: 24 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

هدف مقاله حاضر بررسی اثر و عوارض صاعقه برروی تجهیزات الکتریکی و نحوه حفاظت موثر سامانه های ریلی با رویکرد قطار شهری می باشد، به منظور بررسی هدف مقاله از روش توصیفی- تحلیلی بهره گرفته است. صاعقه یکی از اسرارآمیزترین پدیده های خلقت است که در عین زیبایی بسیار مخرب بوده و در طول تاریخ زندگی انسان، موجب ضرر و زیان مالی و جانی بسیار شده است. صاعقه از تخلیه الکترواستاتیکی میان ابر و زمین بوجود می آید. پیوستگی و عدم قطع تغذیه الکتریکی سامانه های ریلی یکی از مهم ترین دغدغه های دست اندرکاران و مجریان این بخش از صنعت می باشد. نتایج پژوهش بیانگر این است که صاعقه یکی از عوامل مهم قطع برق در خطوط انتقال و توزیع نیرو می باشد، با توجه به اینکه امواج گذرای صاعقه باعث پدید آمدن مشکلات عدیده ای در خطوط انتقال و پست های فشار قوی شده اند، لذا می بایست حفاظت مناسبی از خطوط و پست های فشارقوی در برابر این پدیده طبیعی صورت گیرد. لزوم حفاظت صحیح از سیستم های قدرت، مستلزم شناخت کافی از مکانیزم، ماهیت و عملکرد صاعقه بر روی خطوط انتقال انرژی می باشد. بنابراین یکی از عوامل تاثیرگذار در عملکرد مناسب و مطلوب سامانه های ریلی، وجود حالت های گذرای داخلی و یا خارج از سیستم در شبکه برق رسانی می باشد که باعث بروز اضافه ولتاژ بر روی شبکه برق بالاسری شده و موجب ایجاد آسیب های جدی از جمله شکست عایقی تجهیزات، آسیب یکسوسازها، اختلال در عملکرد سیستم های مخابراتی، سیگنالینگ، مانیتورینگ و کنترل سیستم راهبری و بالطبع افزایش ریسک های بهره برداری می گردد. این مهندسین مشاور با تجربه ارزنده خود در طراحی سیستم ها و شبکه های برق در صنایع مختلف در داخل و خارج از کشور و در جهت بهبود و ارتقاء عملکرد سامانه های ریلی، نسبت به بررسی و مطالعه بر روی اثرات مخرب صاعقه بر روی پست های تراکشن، شبکه های برق بالاسری و همچنین اثرات جانبی و نامطلوب آن بر روی تجهیزات و نحوه حفاظت موثر از آنها، اقدام نموده است. بررسی های انجام شده در کشورهای نظیر آمریکا و کانادا در طول ۱۴ سال بهره برداری از حدود ۲۵۰۰۰ مایل خطوط انتقال نیرو و در کشور انگلستان ۵۰۰۰ قطعی نشان می دهد که ۲۶ درصد قطعی های برق خطوط انتقال ۳۴۵ کیلو ولت در اثر برخورد صاعقه به وجود آمده است.

نویسندگان

سامان رحیمی

کارشناسی مهندسی تکنولوژی تاسیسات حرارتی و برودتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، کارشناس کنترل مانتورینگ سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز .

سید محمد امین حسینی

کارشناسی رشته مهندسی تکنولوژی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی واحدبیضاء، کارشناس کترل ترافیک سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز .

حمید صفری

کارشناسی رشته مهندسی الکتروتکنیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد کوار ، کارشناس تاسیسات برقی سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز.