مقایسه توزیع مکانی کود اوره در کرتچه های ایزوتوپی سیستم فارو، در گیاهان چغندر قند و کاهو، با استفاده از فناوری ردیابی ایزوتوپی نیتروژن - 15

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,493

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_392

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

در فرایند ردیابی ایزوتوپی، عموماً محدوده خاصی از کرت مورد مطالعه، علامت گذاری شده و سعی می شود تا از فرم نشاندار شده کود ( بجای فرم معمولی آن ) استفاده شود . جهت حصول به داده های مورد اطمینان و بر طبق توصیه های بخش همکاریهای فنی FAO/IAEA ، عموماً مساحت 1 m 2 به کرتچة ایزوتوپی اختصاص داده می شود و در این راستا باید توجه نمود که حرکت جانبی کودهای نیتروژنی باعث وقوع ترقیق ایزوتوپی در منطقه مورد مطالعه می شود . بدین ترتیب که نیتروژن 14 از منطقة غیر ایزوتوپی، به کرتچه فرعی ایزوتوپی انتقال یافته و متعاقباً نیتروژن 15 از منطقة ایزوتوپی به بیرون تراوش می نماید . در سیستمهای آبیاری تحت فشار ( نظیر قطره ای و بارانی ) ، به دلیل کاربرد عناصر کودی در آب آبیاری ( تواتر زیاد و حجم کم ) جنبش کود ایزوتوپی ناچیز بوده و لذا ابعاد کرتچة ایزوتوپی از قاعده فوق تبعیت می نماید ).2) اما در سیستم فارو، به دلیل جنبش توده ای آب آبیاری، جابجایی نیتروژن 15 بیشتر بوده و لذا ارزیابی ابعاد میکروپلات از پیچیدگی خاصی برخوردار خواهد بود . سیلورتوس (2001) با کاربرد 56 kgN/ha سولفات آمونیوم اتم درصد نیتروژن بر روی گیاه پنبه، توزیع کود نیتروژنی را در کرتچه ایزوتوپی مورد بررسی قرار داد . وی عنوان نمود که در سیستم فارو، در شرایط وجود چهار ردیف کاشت پنبه در میکروپلات (1 × 1 m به توان 2) .( با توجه 5) و در صورت حذف دو ردیف کناری، آن میکروپلات جهت ردیابی ایزوتوپی مناسب خواهد بود به گسترة سیستم ریشه ای در گیاهان مختلف و نیاز آبیاری گوناگون آنها، به نظر نمیرسد که ارائه یک الگوی از پیش تعیین شده در تعیین ابعاد کرتچة ایزوتوپی برای تمامی گیاهان ممکن نباشد . لذا در این بررسی سعی بر این است تا با انتخاب 2 گیاه، با طول دوره رشد و نیاز آبیاری مختلف ( چغندرقند و کاهو ) ، جنبش کود نشاندار در محدوده کرتچه ایزوتوپی مورد بررسی قرار گیرد . بدیهی است که الگوی ارائه شده، موید منطقة مناسب جهت نمونه برداری گیاهی ( با حد اقل تداخل کودی ) خواهد بود .

نویسندگان

میراحمد موسوی شلمانی

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی - پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

علی خراسانی

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی - پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

رایحه میرخانی

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی - پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

نجات پیرولی بیرانوند

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی - پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :