برآورد اثرات اقتصادی و زیست محیطی ناشی از احداث سد بهشت آباد و تونل انتقال در طرح انتقال آب بین حوضه ای بهشت آباد به فلات مرکزی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,276

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCWC02_070

تاریخ نمایه سازی: 7 آبان 1393

چکیده مقاله:

یکی از بحث بر انگیزترین طرحهای انتقال آب کشور، طرح انتقال آب بین حوضه ای از رودخانه بهشت آباد به فلات مرکزی است که اخیرا با چالش های اجتماعی و سیاسی روبه رو شده است. در این طرح با احداث یک سد مخزنی و حفر یک تونل به طول تقریبی ۶۴ کیلومتر، آب از رودخانه بهشت آباد به فلات مرکزی منتقل میشود. در این مطالعه به بررسی اثر ات اقتصادی و زیست محیطی در محل سد مخزنی پرداخته شده است. به طور کلی خسارتهای اقتصادی مخزن شامل زیر آب رفتن پنج شهر و روستا با جمعیت بالغ بر ۵۵۰۰ نفر، دوهزار هکتار باغ و زمین های زراعی و ۴۶ واحدهای پرورش ماهی و هزینه ی احداث شهرک جایگزینی و راه های ارتباطی میشود. همچنین میتوان به امکان متاثرشدن خاک مارنی منطقه حفاظت شده قیصری از دریاچه سد، کاهش دبی رودخانه کارون و تاثیرپذیری فون و فلور آبی و خشکی در پاییندست سد، فرونشت احتمالی زمین با کاهش سطح ایستابی و آسیب غیر مستقیم به تالاب هایی نظیر شادگان به عنوان اثرات مخرب زیست محیطی اشاره کرد. خسارتهای اقتصادی در این مقاله در دو حالت در نظر گرفتن طرح جایگزین و بدون آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که احداث سد مخزنی بهشت آباد در حالت بدون طرح جایگزین برای زمین های کشاورزی و واحدهای پرورش ماهی،علاوه بر هزینه ۳۰۳۳ میلیارد ریالی تملک و جایگزینی مناطق مسکونی داخل مخزن، سالانه نزدیک ۱۴۰ میلیارد ریال خسارت حذف محصولات و تولیدات شیلات را نیز به همراه دارد. در حالتی که طرح جایگزین در نظر گرفته شود، حدود ۷۴۳۰ میلیارد ریال هزینه در بر دارد که در این حالت پیامدهای اجتماعی به حداقل ممکن خواهد رسید. در مورد خسارت های زیست محیطی برآورد خسارت به راحتی امکان پذیر نمی باشد چرا که نسل های آتی انسانها، جانوران و گیاهان تحتتاثیر خواهد بود.

کلیدواژه ها:

بحران آب ، انتقال آب بین حوضه ای ، خشکسالی ، منطقه حفاظت شده قیصری

نویسندگان

میلاد خواستار بروجنی

کارشناس مرکز تحقیقات منابع آب و عضو هیئت مدیره انجمن نوای آب و محیط زاگرس

رضوان السادات شریف نیا

کارشناس مرکز تحقیقات منابع آب و عضو هیئت مدیره انجمن نوای آب و محیط زاگرس

هاشم افضلی

کارشناس مرکز تحقیقات منابع آب و عضو هیئت مدیره انجمن نوای آب و محیط زاگرس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • انتقال بین حوضه ای و چالش های پیش روی آن [مقاله کنفرانسی]
  • خواستار بروجنی، م. صمدی بروجنی، ح. 1389. پیشنهاد حذف گزینه ...
  • تمدی بروجنی. ح. 1389. انتقال آب بین حوضه‌ای(فرصت‌ها و چالش‌ها)، ...
  • مرکز تحقیقات منابع آب (دانشگاه شهرکرد)، 1388. طرح جامع ظرفیت ...
  • مرکز تحقیقات منابع آب (دانشگاه شهرکرد)، 1390. بررسی اثرات فنی، ...
  • مهندسین مشاور زایندآب، 1387.طرح انتقال آب به فلات مرکزی ایران، ...
  • نمایش کامل مراجع