استفاده از تکنیک رج بندی به منظور پاسخ گونه های گیاهی تحت عملیات کپه کاری با گونه آنغوزه (Ferula assa-foetida) در مراتع تنگ سرخ، استان کهگیلویه و بویراحمد

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 653

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ISCCDCE05_026

تاریخ نمایه سازی: 31 تیر 1398

چکیده مقاله:

کپه کاری یکی از روش های احیای مرتع در زاگرس مرکزی است. این مطالعه به بررسی اثر عملیات کپه کاری بر ترکیب گونه ای پوشش گیاهی در مراتع نیمه استپی زاگرس واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد پرداخته است. نمونه برداری از پوشش گیاهی در دو منطقه کپه کاری شده با گونه آنغوزه (Ferula assa-foetida) و چرای متوسط (شاهد) به طور تصادفی- سیستماتیک با استقرار 60 پلات یک مترمربعی انجام گردید. برای ارزیابی اثرات کپه کاری بر کل گونه های گیاهی از تکنیک رج بندی استفاده گردید. آنالیز RDA نشان داد که ترکیب گونه ای منطقه تحت تاثیر کپه کاری بوده است (94/2 F=و 002/0P=). به طوری که گونه های مهم و ارزشمند مرتعی مانند Ferula assa-foetida، Prangos ferulacea و Dorema aucheri بیش ترین پاسخ را به کپه کاری در منطقه مورد مطالعه داشتند. به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عملیات کپه کاری انجام شده در منطقه، تاثیر مثبتی بر ترکیب گونه ای پوشش گیاهی داشته است و باعث افزایش درصد تاج پوشش گیاهان ارزشمند و خوشخوراک مرتعی شده است.

نویسندگان

سیدحسن موسوی

گروه مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

حمزه علی شیرمردی

کارشناس ارشد پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران.

پرویز غلامی

گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری