بررسی تاثیر امواج مافوق صوت و غلظت های مختلف هورمون اکسین ( IBA) بر ریشه زایی قلمه های گل محمدی ( Rosa damascena Mill. )

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,915

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI06_134

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1389

چکیده مقاله:

گل محمدی ( Rosa damascena Mill. ) از مهمترین گونه های دارویی و معطر است که در نواحی مختلف ایران رویش دارد. بهترین روش ازدیاد این گیاه از طریق قلمه است. با توجه به مشکلات موجود در ریشه دار شدن قلمه های گل محمدی این پژوهش به هدف بهبود ریشه زایی قلمه های این گیاه با استفاده از تیمارهای هورمونی و امواج مافوق صوت صورت گرفت. این آزمایش با استفاده از طرح آماری کاملا تصادفی با 9 تیمار و 2 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 3 تیمار فرکانس(40,0 و 59 کیلوهرتز) و تیمار زمان (2,0 و4 دقیقه) و تیمار واکسن از نوع ایندول بوتیریک اسید (IBA) در سه غلظت (3000,0 و 4000 ppm) با زمان غوطه وری 10 ثانیه انجام شد. قلمه های مشابه و همسن از یک پایه مادری تهیه و برای هر تیمار در هر تکرار 10 مشاهده در نظر گرفته شد. این آزمایش در شرایط گلخانه انجام شد. تعداد قلمه های ریشه دار بر حسب درصد ریشه زایی, میانگین تعداد ریشه ها و میانگین طول ریشه ها در قلمه های ریشه دار شده, سه ماه پس از شروع آزمایش اندازهگیری شد. با توجه به نتایج حاصل از پژوهش, امواج مافوق صوت و کاربرد هورمون اکسین بر سرعت ریشه زایی, درصد ریشه زایی و میانگین تعداد و طول ریشه های قلمه های گل محمدی تاثیر زیادی داشت و باعث کاهش زمان ریشه زایی و افزایش درصد ریشه زایی گردید. اثر تیمار هورمونی 3000 و 4000 ppm یکسان ولی اختلاف معنی داری با شاهد داشتند. درفرکانس 59 کیلوهرتز بیشترین درصد ریشه زایی مشاهده شد. بیشترین میانگین طول ریشه در تیمار هورمونی 3000 ppm و همچنین تیمار فرکانس 40 کیلوهرتز و بیشترین میانگین تعداد ریشه در تیمار هورمونی 3000 ppm و همچنین تیمار فرکانس 40 کیلوهرتز مشاهده گردید. افزایش درصد ریشه زایی و افزایش تعداد ریشه در قلمه ها تحت تاثیر این تیمار ها می تواند سبب افزایش موفقیت در تکثیر انبوه آن از طریق قلمه گردد.

نویسندگان

فاطمه بینا

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران

ذبیح الله زمانی

دانشیار گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بهادری فرزانه و همکاران، بررسی تاثیر غلظت های مختلف هورمون ...
  • _ Weinb e _ g er, Anderson, D _ n ...
  • Rubstova, I.D., Effect of Ultrasound on the Germination of the ...
  • نمایش کامل مراجع