جلوه‎های مصلحت عمومی در آیین دادرسی کیفری و چالش آن با حقوق فردی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 109

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JLVIE-25-89_006

تاریخ نمایه سازی: 24 خرداد 1402

چکیده مقاله:

آیین دادرسی کیفری در سه عرصه اصلی فرایند کیفری، نهادها و مقررات حاکم بر آن، تحت تاثیر مفهوم مصلحت عمومی شکل گرفته است. نهاد دادسرا، نظام‎ها و مدل‎های فرایند کیفری و مقرراتی چون صلاحیت و قرار تامین کیفری بر اساس این مفهوم توجیه می‎شوند. آیین دادرسی کیفری یکی از بارزترین عرصه های تزاحم مصلحت عمومی و حق‎های فردی است و همان گونه که برای تامین مصلحت عمومی تدوین شده است از حق‎های فردی نیز حمایت می‎کند؛ به گونه‎ای که یکی از هدفهای آن را رسیدن به یک نقطه تعادل میان مصلحت عمومی و حق‎های فردی دانسته‎اند. در مقابل برخی از حق‎های رویه‎ای و ماهوی همچون حق بر فرض بی‎گناهی (اصل برائت)، حق بر دادرسی عادلانه، حق بر آزادی اقدام و حق بر حریم خصوصی را نیز تضمین می‎کند. این نوشتار با بررسی تمثیلی تزاحم حق‎های فردی با مصلحت عمومی مدعی است که قانون جدید آیین دادرسی کیفری، گام بلندی به سوی حفاظت از حق‎های بنیادین برداشته و مصلحت عمومی را در پاسداری از حقوق فردی تشخیص داده است، نه محدودسازی آن. ولی همچنان کاستی‎هایی در قانون درباره حق بر دادرسی عادلانه و در تفاسیر اداره حقوقی درباره حداکثر مدت بازداشت موقت و ورود به حریم خصوصی وجود دارد.

کلیدواژه ها:

مصلحت عمومی ، حق‎های فردی ، فرایند کیفری ، دادسرا ، حق بر فرض بی‎گناهی ، حق بر دادرسی عادلانه ، حق بر آزادی اقدام ، حق بر حریم خصوصی

نویسندگان

مهدی شیدائیان

پردیس فارابی دانشگاه تهران

سید جعفر اسحاقی

پردیس فارابی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Anthony, G. (۲۰۱۱). “The Public Interest and Prosecutions”. pp. ۱-۸, ...
  • Diggs, B. J. (۱۹۷۳). “The common good as reason for ...
  • Packer, H. L. (۱۹۶۴). “TWO MODELS OF THE CRIMINAL PROCESS”. ...
  • Pal, L. A. & Maxwell, J. (۲۰۰۴). “Assessing the Public ...
  • نمایش کامل مراجع