ترسیم ساختار علمنگاشتی اینفودمیک حوزه کووید-۱۹(مطالعه کاربردی)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 95

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMIS-9-1_009

تاریخ نمایه سازی: 26 تیر 1402

چکیده مقاله:

هدف امروزه، با گسترش و همه گیری ویروس کرونا در سطح بین المللی، اینفودمیک نیز شیوع یافته است که جای تامل دارد. سازمان بهداشت جهانی به لزوم توجه به این حوزه اشاره کرده است. نقش اینفودمیک در واکسیناسیون نیز می تواند مهم باشد، بنابراین پژوهش حاضر به ترسیم نقشه علم نگاشتی اینفودمیک حوزه کووید-۱۹ می پردازد. روش ها مطالعه حاضر از نوع کاربردی-علم سنجی است. داده ها از وبگاه علوم و پابمد استخراج شد. جامعه را تمامی مدارک تولیدشده در حوزه اینفودمیک (شامل اطلاعات اشتباه سهوی و عمدی و شایعات ایجادشده توسط رسانه ها، افراد و صفحات وب و غیره ) ویروس کووید-۱۹ که در بازه زمانی سال های ۲۰۱۹ الی ۲۰۲۲ تولید شده است، تشکیل می دهند. برای ترسیم ساختار علمی، از نرم افزار علم سنجی ویس ویوئر بهره گرفته شد. یافته ها خروجی های پایگاه وب آو ساینس نشان داد که مقولات بهداشت حرفه ای و عمومی، مهم ترین مقولات مورد مطالعه و لوفتوس نویسنده ای بود که بیشترین تولیدات علمی را داشته است. کشورهای ایالات متحده امریکا، انگلیس و استرالیا رتبه اول تا سوم و ایران رتبه ۳۳ جهان را به خود اختصاص داده است. نقشه علم نگاشتی حاصل از پایگاه ها نشان از هم رخدادهای دولت، واکسیناسیون و رسانه های اجتماعی به عنوان مهم ترین آیتم های تشکیل دهنده نقشه ها بود. نتیجه گیری برای کنترل اینفودمیک حوزه کووید-۱۹ نیاز به سیاستگذاری در حوزه اطلاعات منتشرشده در شبکه های اجتماعی و نقش دولت ها در کنترل آن است. توجه به ارتباط اینفودمیک با نرخ واکسیناسیون از مهم ترین آیتم های مرتبط با اینفودمیک حوزه کووید-۱۹ می باشد که نیازمند سیاستگذاری صحیح از سوی وزارت بهداشت در این حوزه است.

نویسندگان

مریم طاوسی

Department of Knowledge and Information Science, School of Psychology and Educational Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran.

سعید شیرشاهی

Department of Medical Library and Information Sciences, Information Technology Research Center in Health, Medical University of Isfahan, Isfahan, Iran.

نصرت ریاحی نیا

Department of Knowledge and Information Science, School of Psychology and Educational Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :