تاثیر بستر کربناتی در شکل گیری کانسارهای سرب و روی شمال غرب شهمیرزاد، البرز مرکزی، ایران

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 52

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJCM-18-1_005

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402

چکیده مقاله:

کانسارهای سرب و روی گونه­ی دره­ی می­سی­سی پی شمال سمنان را می­توان به دو مجموعه "ارم" در شمال غرب شهمیرزاد و "شهمیرزاد" در جنوب و شرق شهمیرزاد تفکیک کرد. سنگ میزبان این کانسارها از واحدهای کربناتی کرتاسه است و گسلش در کنترل کانه­زایی درونزاد در هر دو نقش اساسی دارد. شواهد سنی، کانی­شناسی و ساختاری بیانگر خاستگاه مشترک هر دو مجموعه کانه­سازی است ولی با این حال تفاوت­های زیادی در بستر کربناتی این دو مجموعه­ی کانه­زایی دیده می­شود. بررسی­های سنگ­شناختی نشان می­دهد که سنگ میزبان کانسارهای ارم در رخساره­های عمیق دریایی ته­نشین شده که نفوذ­پذیری بسیار کمی دارند و دولومیتی شدن در این دنباله دیده نمی­شود. در حالی­که سنگ میزبان کانسارهای شهمیرزاد رخساره­های کم عمق را که نفوذ­پذیری بالایی دارند نشان می­دهند و دولومیتی شدن گسترده­ای در این دنباله صورت گرفته است. نبود رخساره­های نفوذپذیر و دولومیت در بستر کربناتی کانسار­های شمال غرب شهمیرزاد از چرخش و حرکت شاره­های کانه­زای درون میزبان کربناتی جلوگیری کرده است که این مسئله با مقادیر پایین سرب (کمتر از ppm ۵) و روی (کمتر از ppm۲۰) در سنگ میزبان همخوانی دارد. احتمالا این نفوذ­ناپذیری از ایجاد فرآیند برونزادی در مجموعه­ی کانسار­های شمال غرب شهمیرزاد نیز جلوگیری کرده است. تعیین ترکیب ایزوتوپی کربن و اکسیژن بستر کربناتی نیز تا حدودی نقش کانی­سازی درونزاد در ایجاد تغییرات ژئوشیمیایی و عدم تاثیر شاره­های دیاژنتیکی بر سنگ میزبان را نشان می دهد. وجود رخساره­های کم عمق، نفوذ­پذیری و نیز دولومیتی شدن سنگ میزبان کانسارهای جنوب و شرق شهمیرزاد سبب شد تا شاره­ها امکان حرکت و چرخش درون بستر کربناتی را داشته باشند را پیدا کنند و این چرخش عاملی برای افزایش سرب (با میانگین ppm ۱۳۲) و روی (با میانگین ppm ۹۸) در بستر کربناتی و نیز شکل­گیری گستره­ی کانه­های برونزاد در این ناحیه شده است. این کار پژوهشی نشان می­دهد که کانی سازی درونزاد سرب و روی در مجموعه ارم در اثر فرآیندهای دیرزاد و بدون تاثیر از بستر کربناتی شکل گرفته و کنترل کننده­های ساختاری نقش بنیادی در تمرکز کانی­سازی داشته است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

بهزاد مهرابی

دانشگاه تربیت معلم تهران

مرتضی ربیعی

دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :