اثر کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه و محلول پاشی اسیدهای آمینه بر ویژگی های رشد، عملکرد و ارزش غذایی در برنج (Oryza sativa L.)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 55

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JFCR-21-3_005

تاریخ نمایه سازی: 4 مهر 1402

چکیده مقاله:

باکتری های محرک رشد گیاه و اسیدهای آمینه می توانند به عنوان یک رویکرد عملی و سازگار با محیط زیست جهت بهبود رشد و عملکرد گیاهان زراعی مورد استفاده قرار گیرند. به منظور بررسی اثرات کاربرد سویه های باکتری های محرک رشد گیاه و محلول پاشی اسیدهای آمینه بر رشد، عملکرد و محتوای عناصر غذایی دانه در برنج رقم هاشمی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای شالیزاری واقع در شهرستان آمل طی دو سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ اجرا شد. باکتری های محرک رشد گیاه در پنج سطح (شاهد بدون باکتری [B۰]، Pantoea agglomerans strain O۴ [B۱]،Pseudomonas putida strain P۱۳ + Pantoea agglomerans strain P۵ [B۲]، Pseudomonas koreensis strain S۱۴ + Pseudomonas vancouverensis strain S۱۹ [B۳] و ترکیب سویه های مختلف [B۴]) به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی اسیدهای آمینه در چهار سطح (شاهد بدون محلول پاشی اسیدهای آمینه [A۰]، محلول پاشی متیونین [A۱]، لیزین [A۲] و متیونین + لیزین [A۳]) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که کاربرد تلفیقی سویه های باکتری مورد مطالعه (B۴) منجر به افزایش معنی دار طول خوشه (۲۴.۲۲ سانتی متر)، تعداد دانه پر در خوشه (۶۰.۳۰ دانه پر)، وزن هزار دانه (۲۸.۵۲ گرم)، عملکرد دانه (۵۰۹۷.۵۰ کیلوگرم در هکتار) و بهبود محتوای عناصر نیتروژن (۱.۶۱ درصد)، فسفر (۷.۰۴ درصد) و پتاسیم (۱.۵۳ درصد) در دانه برنج در مقایسه با تیمارهای کاربرد جداگانه سویه های باکتری و هم چنین تیمار شاهد (بدون باکتری) شد. محلول ‎پاشی ترکیبی اسیدهای آمینه متیونین و لیزین منجر به تولید بیشترین مقدار وزن هزار دانه (۲۶.۹۰ گرم)، عملکرد دانه (۴۸۴۴.۷۳ کیلوگرم در هکتار) و محتوای نیتروژن در دانه (۱.۰۴۰ درصد) گردید. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، کاربرد ترکیبی سویه های باکتری (P. agglomerans strain O۴+ P. putida strain P۱۳ + P. agglomerans strain P۵+ P. koreensis strain S۱۴ + P. vancouverensis strain S۱۹) و محلول پاشی توام اسیدهای آمینه متیونین و لیزین می تواند نقش مهمی در بهبود رشد، عملکرد و جذب عناصر غذایی در دانه برنج رقم هاشمی داشته باشد.

کلیدواژه ها:

باکتری افزاینده رشد گیاه ، عملکرد دانه ، غلظت NPK ، لیزین ، متیونین

نویسندگان

رسول آشوری

گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

هرمز فلاح

گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

یوسف نیک نژاد

گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

داوود براری تاری

گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abd El-Mageed, T. A., Abd El-Mageed, S. A., El-Saadony, M. ...
  • El-Said, M. A. A., & Mahdy, A. Y. (۲۰۱۶). Response ...
  • Fageria, N. K., Gheyi, H. R., & Carvalho, C. S. ...
  • Galili, G., & Amir, R. (۲۰۱۳). Fortifying plants with the ...
  • Kavino, M., Harish, S., Kumar, N., Saravanakumar, D., & Samiyappan, ...
  • Lavakush, Yadav, J., Verma, J. P., Jaiswal, D. K., & ...
  • Mo, B., & Lian, B. (۲۰۱۱). Interactions between Bacillus mucilaginosus ...
  • Rezvan Beidokhti, S., Dashtban, A., Kafi, M., & Sanjani, S. ...
  • Shekari, G., & Javanmardi, J. (۲۰۱۷). Effects of foliar application ...
  • Weiland, M., Mancuso, S., & Baluska, F. (۲۰۱۶). Signalling via ...
  • نمایش کامل مراجع