بررسی شاخصهای فتوسنتزی و عملکرد دانه ارقام مختلف گندم در تاریخهای کاشت زودهنگام، معمولی و تاخیری

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 96

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JFCR-21-3_004

تاریخ نمایه سازی: 4 مهر 1402

چکیده مقاله:

در دهه های گذشته محور اصلی تحقیقات در غلات معرفی ارقام پرمحصول در شرایط بهینه بوده است. بنابراین شناسایی ارقام گندم که در تاریخ های مختلف کاشت عملکرد قابل قبولی دارند، مورد توجه میباشد. این آزمایش به صورت کرت های خردشده با سه تکرار و در دو سال ۹۶-۱۳۹۵ و ۹۷-۱۳۹۶ انجام گردید. عامل اصلی سه تاریخ کاشت (۲۰ مهر، ۲۰ آبان و ۲۰ آذر به عنوان تاریخ کاشت های زودهنگام، معمولی و تاخیری) و عامل فرعی ارقام گندم (زارع با عادت رشد زمستانه، حیدری، پیشگام و الوند با عادت رشد بینابین و سیروان و پیشتاز با عادت رشد بهاره) بود. نتایج نشان داد که تاخیر در کاشت سبب کاهش جذب عناصر غذایی و افزایش ضریب استهلاک نوری شد. کارایی مصرف نوری در تاریخ کاشت ۲۰ آذر نسبت به تاریخ کاشت ۲۰ مهر در سال های ۹۶-۱۳۹۵ و ۹۷-۱۳۹۶ به ترتیب کاهش ۲۷ و ۲۵ درصدی نشان داد. در تاریخ کاشت ۲۰ آذر ارقام سیروان و پیشتاز با عادت رشد بهاره ضریب استهلاک نوری پایین تر و سرعت فتوسنتز بالاتری نسبت به ارقام زمستانه و بینابین نشان دادند. تاریخ کاشت ۲۰ مهر و ۲۰ آبان بیشترین عملکرد دانه در ارقام با عادت رشد زمستانه و بینابین به دست آمد. از سوی دیگر در تاریخ کاشت ۲۰ آذر عملکرد دانه در ارقام با تیپ رشد بینابین و بهاره نسبت به رقم زمستانه بیشتر بود. در مجموع تاخیر در کاشت سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه به ویژه در رقم با تیپ رشد زمستانه شده است. بنابراین در کشت تاخیری استفاده از ارقام بینابین و بهاره قابل توصیه می باشد.

نویسندگان

نجمه ضیائی قهنویه

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد، فیروزآباد، ایران

فرود بذرافشان

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد، فیروزآباد، ایران

داود امین آزرم

بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

امید علیزاده

گروه کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

مهدی زارع

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد، فیروزآباد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Arnon, D. E. (۱۹۴۹). Copper enzymes in isolated chloroplasts polyphenol ...
  • Cao, W., & Moss, D. N. (۱۹۹۴). Sensitivity of winter ...
  • Flohr, B., Hunt, J., Kirkegaard, J., Evans, J., Trevaskis, B., ...
  • Monteith, J. L. (۱۹۷۲). Solar radiation and productivity in tropical ...
  • نمایش کامل مراجع