ارزیابی میزان سطح مطلوبیت زیستگاه آهو (Gazella subgutturosa) با استفاده از مدل MCE (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده کالمند بهادران در استان یزد)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 39

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_EAB-8-2_007

تاریخ نمایه سازی: 22 آذر 1402

چکیده مقاله:

چکیده این مطالعه با هدف ارزیابی زیستگاه آهو در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران با استفاده از مدل ارزیابی چند معیاره (MCE)، انجام شد. متغیرهای زیستگاهی مورد استفاده در مدلسازی شامل: شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع، تراکم و فلور منطقه، منابع آب، مزارع کشاورزی و سکونتگاه­های انسانی بودند. ابتدا نقشه متغیرها جهت مدل­سازی در محیط نرم افزار ادریسی (IDRISI) نسخه ۱۷، آماده گردید. سپس با استفاده از الگوریتم بولین (Bolin) در نرم افزار ادریسی (IDRISI)، لایه­های محدودیت برای زیستگاه آهو شامل شیب بیش تر از ۱۰ درصد، ارتفاع بیش تر از ۱۶۰۰ متر، حریم ۱۰۰ متری از سکونت های انسانی، ۵۰۰ متری ازجاده­های اصلی، ۵ کیلومتری از مزارع کشاورزی، ۱۰ کیلومتری از منابع آب به دست آمد همچنین جهت تعیین وزن­ هر یک از متغیرها از روش سلسه مراتبی در نرم افزار ادریسی (IDRISI) استفاده شد نتایج حاصل از رتبه­دهی متغیرها نشان داد از بین متغیرهای مورد استفاده، متغیر جاده بیش ترین وزن و متغیر ارتفاع کمترین وزن را به خود اختصاص داده است. نتایج ارزیابی میزان سطح مطلوبیت در منطقه کالمند و بهادران نشان داد بیش ترین میزان سطح (۰۱/۵۶ درصد)، برای آهو دارای مطلوبیت متوسط می باشد بنابراین می­توان گفت منطقه کالمند بهادران یک منطقه آهو خیز بوده و به نسبت برای این گونه زیستگاه خوبی می­باشد که می توان با مدیریت و برنامه­ریزی، سطح زیستگاه مطلوب را در منطقه بهبود بخشید از نتایج این مطالعه می­توان در اجرای اقدامات حفاظتی و مدیریتی جهت افزایش زیستگاه­های مطلوب در سطح استان یزد نیز استفاده نمود.

کلیدواژه ها:

واژه های کلیدی: ارزیابی ، سطح مطلوبیت زیستگاه ، آهو ، منطقه حفاظت شده کالمند و بهادران

نویسندگان

مریم مروتی

استادیار گروه محیط زیست ، دانشگاه اردکان، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ،

زهرا السادات حسینی

کارشناس ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشکده کشاورزی،منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

فاطمه بهادری امجز

کارشناس ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشکده کشاورزی،منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :