اثر تغییر اقلیم بر رشد و عملکرد دانه کلزا (.Brassica napus L. در دشت دهگلان استان کردستان با استفاده از برنامه DSSAT

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 40

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRO-25-2_001

تاریخ نمایه سازی: 22 بهمن 1402

چکیده مقاله:

مدل های شبیه سازی رشد و نمو گیاهی یکی از پیشرفته ترین ابزارهایی است که امروزه به منظور برآورد عملکرد و بهینه کردن عملیات زراعی استفاده می شوند. به منظور ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر رشد و عملکرد دانه کلزا در دشت دهگلان استان کردستان از مدل CSM-CROPGRO-Canola برای شبیه سازی پاسخ گیاه به تغییرات آب و هوایی در سه سناریو (RCP۲.۶،RCP۴.۶  و RCP۸.۵) در چهار دوره زمانی ۲۰۴۰-۲۰۲۱، ۲۰۶۰-۲۰۴۱، ۲۰۸۰-۲۰۶۱ و ۲۱۰۰-۲۰۸۱ در برنامه DSSAT استفاده شد. به منظور واسنجی و اعتبارسنجی مدل از آزمایشات مزرعه­ای انجام شده در سال­های زراعی ۹۷-۱۳۹۶ و ۹۸-۱۳۹۷ استفاده شد. نتایج اعتبار سنجی مدل آب و هوایی و گیاهی بر اساس شاخص­های ارزیابی مدل نشان داد که مدل دارای دقت کافی برای شبیه­سازی متغیرهای اقلیمی و خصوصیات رشدی گیاه کلزا بود. نتایج شبیه­سازی نشان داد که خصوصیات رشدی گیاه کلزا تحت تاثیر اثر منفی تغییر اقلیم در هر سه سناریو در دوره­های زمانی مختلف قرار گرفت، به طوریکه صفات شاخص سطح برگ، عملکرد زیستی، شاخص برداشت و عملکرد دانه در سناریوهای تغییر اقلیم نسبت به سال زراعی مبنا (۹۸-۱۳۹۷) کاهش نشان دادند. کمترین و بیشترین کاهش عملکرد دانه نسبت به عملکرد سال پایه (۵۳۰۹ کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در سناریوی RCP۲.۶ در دوره زمانی ۲۰۴۰-۲۰۲۱ (۵۲۹۳ کیلوگرم در هکتار) با ۰/۳- درصد و سناریوی RCP۸.۵ در دوره زمانی ۲۱۰۰-۲۰۸۱ (۳۳۱۳ کیلوگرم در هکتار) با ۵۸/۳۷- درصد مشاهده شد. ارزیابی مقادیر مشاهده شده و پیش بینی شده عملکرد دانه، عملکرد زیستی، شاخص برداشت و حداکثر شاخص سطح برگ بر اساس شاخص RMSE% به ترتیب ۱۱/۸، ۱۰/۱۲، ۸/۶۴و ۱۳/۳بود. نتایج نشان داد که بیشترین اثر منفی تغییر اقلیم بر گیاه کلزا در سناریوی RCP۸.۵ و کمترین اثر منفی در سناریوی RCP۲.۶ بوده و با گذشت زمان اثر منفی تغییر اقلیم، به ویژه در سناریوی RCP۸.۵ تشدید یافت. بر اساس نتایج این تحقیق به منظور کاهش اثر منفی تغییر اقلیم در آینده، راهکارهایی مانند بهبود عملیات به زراعی، به نژادی ، کارایی مصرف آب و نیتروژن برای تولید کلزا در شرایط تغییر اقلیم ضروری است.

نویسندگان

بهروز دولت پرست

University of Kurdistan, Sanandaj, Iran

فرزاد حسین پناهی

University of Kurdistan, Sanandaj, Iran

حامد منصوری

Sugar Beet Research Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Hamedan, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Hamedan, Iran

عادل سی و سه مرده

University of Kurdistan, Sanandaj, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Akumaga, U., Tarhule, A. and Yusuf, A. A. ۲۰۱۷. Validation ...
  • Deligios, P. A., Farci, R., Sulas, L., Hoogenboom, G. and ...
  • Heidarybeni, M., Yazdanpanh. H. and Mehnatkesh, A. ۲۰۱۸. Impacts of ...
  • Mansouri, H., Raei, Y. and Zaeim, A. N. ۲۰۱۵. Simulating ...
  • Meinshausen, M., Smith, S. J., Calvin, K., Daniel, J. S., ...
  • Paknejad, F., Moayeri Por, S., Aghayari, F. and Ilkaei, M. ...
  • Qian, B., Jing, Q., Bélanger, G., Shang, J., Huffman, T., ...
  • نمایش کامل مراجع