یافته های آندوسکوپیک و پاتولوژیک دستگاه گوارش فوقانی در کودکان ۳ تا ۱۲ سال مبتلا به درد مزمن شکمی بدون علت مشخص

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 84

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMUMS-33-229_008

تاریخ نمایه سازی: 27 بهمن 1402

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: درد مزمن و یا راجعه شکم به صورت سه دوره درد شکمی که حداقل برای ۳ ماه متوالی اتفاق بیفتد و به اندازه ای شدید باشد که بتواند در عملکرد طبیعی کودک تاثیر سوء بگذارد، تعریف می شود. وجود درد شکم می تواند یک شکایت چالش برانگیز برای بسیاری از متخصصین باشد، زیرا در عین حال که می تواند بیانگر یک یافته کاملا خوش خیم باشد، ممکن است بر وجود یک پاتولوژی حاد و بدخیم نیز دلالت کند. مهم ترین اقدام پزشک معالج در این مرحله تشخیص ارگانیک و یا عملکردی بودن بیماری می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عملکرد تشخیصی آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی در تشخیص علل ارگانیک درد مزمن شکم در کودکان و بررسی ارتباط علایم بالینی با یافته های پاتولوژیک آندوسکوپی در کودکان ۳ تا ۱۲ سال مبتلا به درد مزمن شکمی انجام شده است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر به صورت یک مطالعه مقطعی بر روی ۱۰۰ کودک مبتلا به درد مزمن شکم بدون علت پاتولوژیک، که به کلینیک کودکان بیمارستان آیت الله موسوی زنجان مراجعه کرده بودند، انجام شد. در ابتدا پس از شرح حال اولیه وبررسی علایم بالینی بیمار، آزمایشات تشخیصی و پاراکلینیکی جهت تعیین علت درد مزمن شکم صورت گرفت. درصورت تشخیص علت درد با استفاده از بررسی های کلینیکی و پاراکلینیکی، بیمار از مطالعه خارج و درمان متناسب با تشخیص برای وی انجام شد. سپس کودکانی که علت مشخصی برای درد شکم آن ها یافت نشد جهت انجام آندوسکوپی به پزشک فوق تخصص گوارش اطفال ارجاع داده شدند. پس از بررسی و مشاهده کامل دستگاه گوارش فوقانی یک نمونه پاتولوژی نیز برای تمام بیماران تهیه شد. یافته های آندوسکوپی، پاتولوژی، دموگرافیک و بالینی برای تمام بیماران ثبت شد. داده ها در نهایت توسط نرم افزار ۲۶SPSS با استفاده از تست های آماری کای دو، تست دقیق فیشر، تی تست و من-ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت. یافته ها: در این مطالعه، میانگین و  انحراف معیار سنی کودکان ۲/۶۶±۸ سال بود. ۶۳ درصد از آن ها دختر و ۷۵ درصد ساکن شهر زنجان بودند. شایع ترین شکایت در کودکان بعد از درد شکم، استفراغ (۱۹ درصد) و تهوع (۱۴ درصد) و عدم پاسخ به درمان سرپایی (۸ درصد) بود. شایع ترین علایم همراه با درد مزمن شکمی به ترتیب استفراغ (۳۲ درصد)، پوسیدگی دندان(۲۷ درصد) و یبوست(۲۲ درصد) بود. یافته های آندوسکوپی تنها در دو بیمار مبتلا به درد شکم نرمال بود و در ۹۸ درصد حداقل یک ضایعه ارگانیک وجود داشت. شایع ترین یافته ها در بررسی پاتولوژی به ترتیب ریفلاکس معدوی- مروی(GERD I) با ۴۸ درصد فتق هیاتال لغزشی (Small sliding hiatal hernia) با ۳۷ درصد و GERD II (۲۴ درصد) بودند. استنتاج: نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اغلب دردهای مزمن شکمی در کودکان منشا ارگانیک دارد و بهتر است بررسی های تکمیلی جهت یافتن علت درد صورت گیرد. شایع ترین یافته پاتولوژیک در این کودکان  GERD I, IIو فتق هیاتال لغزشی بود. تظاهرات بالینی بیماری، تنوع علائم بالینی، یافته های پاراکلینیکی، تست های اولیه و نتایج بیوپسی مخاطی می تواند در تشخیص علت درد مزمن کمک کننده باشد، لذا با یافتن علت درد می توان اقدامات موثر جهت کنترل درد این کودکان انجام داد.

نویسندگان

عذرا پیروی

Pediatrics Resident, Faculty of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

محمد اسحاق روضه

Asistant Professor, Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

سید علی نقی کاظمی

Asistant Professor, Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

رضا مهدیان جویباری

Asistant Professor, Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

فرزانه احمدی

Assistant Professor, Department of Epidemiology and Biostatistics, Faculty of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Friesen C, Colombo JM, Deacy A, Schurman JV. An update ...
  • Karami H, Lashtoo Aghaee B, Yazdani Charati J, Abedi A. ...
  • Miró J, Roman-Juan J, Sánchez-Rodríguez E, Solé E, Castarlenas E, ...
  • Jones MP, Faresjö Å, Beath A, Faresjö T, Ludvigsson J. ...
  • McClellan N, Ahlawat R. Functional abdominal pain in children. StatPearls. ...
  • Demirören K, Güney B, Bostancı M, Ekici D. A Comparison ...
  • Størdal K, Nygaard EA, Bentsen B. Organic abnormalities in recurrent ...
  • Elhodhod MA, Hamdy AM, Fahmy PO, Awad YM. Diagnostic yield ...
  • Joshi BG, Ghimire M. Diagnostic Yield of Upper Gastrointestinal Endoscopy ...
  • Wani MA, Zargar SA, Yatoo GN, Haq I, Shah A, ...
  • Motamed F, Norouzi S, Najafi M, Khodadad A, Farahmand F, ...
  • Ukarapol N, Lertprasertsuk N, Wongsawasdi L. Recurrent abdominal pain in ...
  • Thakkar K, Chen L, Tessier ME, Gilger MA. Outcomes of ...
  • Yuan C, Adeloye D, Luk TT, Huang L, He Y, ...
  • Ullah I, Naeem M, Bilal M, Sajjad S, Ahmad OHA, ...
  • نمایش کامل مراجع