تاثیر روی و کادمیوم بر رشد و جذب روی و کادمیوم توسط گیاه برنج 1- مرحله رویشی

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,377

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_114

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

روی به عنوان یک عنصر ضروری و کادمیوم به عنوان یک عنصر آلاینده، نقش مهمی در زنجیره غذائی گیاه و حیوان (از جمله انسان) ایفاء می کند. تحت شرایط غرقابی برخی از ترکیبات روی نظیر ZnCO3, ZnSiO3, ZnNH4PO4, Zn3(PO4)2 و Zn(OH)2 در خاک تشکیل شده ولی نمی تواند به عنوان یک فاز بر حلالیت روی در محلول خاک تاثیر بگذارند (4)، بلکه شکسته شدن اکسیدهای منگنز و آهن بلوری تحت شرایط غرقابی، و افزایش ظرفیت جذب سطحی این ترکیبات و تشکیل ترکیبات کم محلول روی ا زجمله سولفید روی (ZnS) و فرانکلیت (ZnFe2O4) بر قابلیت استفاده روی در خاک تاثیر می گذارند (5). کادمیوم برای کلیه اشکال موجود زنده اعم از گیاه، انسان، حیوان و میکروارگانیسم مضر می باشد. به استثنای استعمال دخانیات، مصرف مواد غذایی، به عنوان مهمترین راه ورود کادمیوم به نجیره غذائی انسان محسوب میشود. در شرایط غرقابی و با کاهش پتانسیل اکسید و احیاء کادمیوم به صورت ترکیب نامحلول سولفید کادمیوم در می اید و از قابلیت استفاده آن کاسته می شود (3). آلودگی کادمیوم توسط کودهای شیمیایی فسفاتی به عنوان یکی از اصلی ترین منبع افزایش آن در کشاورزی مدرن به شمار می رود (6). گزارشهایی در مورد اثرات سوء مصرف بی رویه کودهای فسفاتی در ایران در دست می باشد که نه تنها منجر به تجمع آن در خاک و ایجاد اختلال در جذب عناصر کم مصرف از جمله روی می شود (1و2)، بلکه به دلیل داشتن کادمیوم در کودهای فسفاتی وارداتی موجب تجمع کادمیوم در گیاه نیز می شود (1). در بررسی وضعیت فسفر و کادمیوم در شالیزارهای گیلان و مازندران همبستگی مثبتی بین غلظت فسفر و کادمیوم در شالیزارها مشاهده گردید (4). بنابراین با توجه به نقش و اهمیت کادمیم در شالیزار و احتمال ورود آن به زنجیره غذائی، در این مطالعه اثرات کادمیوم بر رشد و ترکیب شیمائی محصول برنج درمرحله رویشی مورد بررسی قرار گرفت.

نویسندگان

علی چراتی آرایی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

محمدجعفر ملکوتی

استاد دانشگاه تربیت مدرس

محمدجواد عابدینی

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

عبدالحسین ضیاییان

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • خانی، ر. و م. ج. ملکوتی. 1379. بررسی رابطه بین ...
  • کریمیان، ن. 1372. ضرورت توجه به عناصر کم مصرف در ...
  • Page , A.L., F.T. Bingham, and A.C. Chang .1981. Cadmium ...
  • Sakal , R., A.P. Singh, B.P. Singh, and R.B . ...
  • Sajwan , K.S. , and W.L. Lindsay. 1987 . Response ...
  • Singh, B. R. 1994. Trace element availabity to plants in ...
  • نمایش کامل مراجع