بررسی تغییرات زمانی و مکانی کیفیت آب زیرزمینی با استفاده از رویکرد ترکیبی منطق بول، فازی و زمین آمار (مطالعه موردی: دشت ورامین)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 170

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AREOAJ-29-1_016

تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1400

چکیده مقاله:

با توجه به رشد روز افزون جمعیت و کمبود منابع آب سطحی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک و نیاز مبرم به تامین آب باکیفیت مناسب جهت شرب و مصارف دیگر توجه به کیفیت منابع آب زیرزمینی دو چندان خواهد شد. در این پژوهش خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب زیرزمینی دشت ورامین با تاکید بر مصارف آشامیدنی مورد مطالعه قرار گرفت و در این راستا از سه پارامتر TH، TDS و EC به عنوان عوامل محدود کننده جهت مصارف شرب استفاده شد. توزیع مکانی این سه پارامتر جهت تهیه تغییرات نقشه پهنه بندی کیفیت آب زیرزمینی در یک دوره پنج ساله با استفاده از روش های میان یابی به کمک ترکیب منطق بولن و فازی مورد بررسی قرار گرفت. روش های میان یابی مورد استفاده در این مطالعه شامل روش های زمین آماری و روش های معین می باشد که به کمک آنالیز واریوگرافی و ارزیابی صحت نتایج بر اساس کمترین RMSE برای فرآیند مکان یابی آلاینده ها استفاده شدند. نتایج نشان داد که روش عکس فاصله در میان یابی پارامتر TDS و EC نسبت به روش های زمین آماری برتری دارند. هم چنین در برآورد پارامتر TH روش زمین آماری کوکریجینگ با استفاده از پارامتر کمکیCl- بیشترین دقت را داشته است. نقشه های پهنه بندی کیفی آب زیرزمینی تهیه شده از ترکیب منطق بولن و فازی نشان داد که نواحی غرب و جنوب غرب دشت بر اساس استاندارد آب آشامیدنی ایران، از لحاظ شرب نامطلوب است که بیش ترین دلیل آن وجود پهنه های رسی نمکی با سولفات سدیم در این مناطق و ضخامت کم آبخوان در این قسمت می باشد.

نویسندگان

آرش ملکیان

استادیار گروه مناطق خشک و کوهستانی دانشگاه تهران

یوسف رزندی

فارغ التحصل کارشناسی ارشد رشته مهندسی آبخیزداری

شهرام خیلیقی سیگارودی

استادیار گروه مناطق خشک و کوهستانی دانشگاه تهران

بهنوش فرخ زاده

استادیار گروه مناطق خشک و کوهستانی دانشگاه ملایر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdam, S. and Fathzadeh, A. (۲۰۱۱). Evaluation of geostatistical methods ...
  • Razandi, Y. (۲۰۱۳). Study of groundwater resources condition using aquifer ...
  • Zaki Zadeh, F. and Maleki Nezhad, H. (۲۰۱۳). Detection suitable ...
  • نمایش کامل مراجع