تهیه نقشه پراکنش و شدت عارضه خشکیدگی خوشه خرما در منطقه بم با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 188

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ERAMS-21-74_007

تاریخ نمایه سازی: 3 دی 1401

چکیده مقاله:

در سال های اخیر عارضه خشکیدگی خوشه خرما به هزاران هکتار از باغ ­های خرمای بم خسارت زیاد وارد کرده است. در این مطالعه، از سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شد که ابزاری برای کمک به تصمیم گیری­ ها در مدیریت موضعی محصول و راهکاری برای پایش عارضه خشکیدگی خوشه خرما است. در مرحله اول پژوهش حاضر، اطلاعات میدانی شامل درصد خسارت باغ ها از عارضه خشکیدگی، مختصات جغرافیایی و مساحت باغ ها به­ دست آمد؛ در مرحله دوم، داده های جمع آوری شده به سامانه اطلاعات جغرافیایی وارد شد؛ و در مرحله سوم، اطلاعات مورد نیاز از سامانه استخراج و نقشه پراکنش و شدت عارضه خشکیدگی خوشه خرما در مناطق بم و بروات به صورت نقطه ای و سطحی با سه روش میان یابی نزدیک ترین همجوار، معکوس فاصله و کریجینگ تهیه شد و سپس آنالیز روند دنبال شد. نتایج نشان داد که شدت خسارت عارضه خشکیدگی خوشه خرما در باغ­ های کرانه های جنوبی منطقه بسیار بالاتر است تا در باغ ­های مناطق مرکزی و شمال منطقه، بنابراین مبارزه باید در این مناطق در مختصات جغرافیایی ۵۸ درجه و ۲۰ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۴ دقیقه عرض شمالی تا ۵۸ درجه و ۲۶ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۲ دقیقه عرض شمالی تمرکز یابد. خشکیدگی خوشه در ۵۶ درصد از تعداد کل باغاتی که در منطقه بم و بروات وجود دارند گزارش شده است و در ۵۷/۲  درصد از باغاتی که در آن ها خشکیدگی خوشه به ثبت رسیده است خشکیدگی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد و در ۵/۹ درصد آنها بیش از ۴۰ درصد به ثبت رسید. نتایج محاسبات نشان داد که در بیش از ۵۶/۲ درصد از کل باغ ها در منطقه مورد مطالعه، عارضه خشکیدگی خوشه خرما گزارش شده است. با تفسیر نتایج نقشه های پراکنش، شدت عارضه و ارتفاع منطقه، می توان نتیجه گرفت خسارت عارضه خشکیدگی خوشه نخلستان هایی که در ارتفاع بالاتر از ۱۰۰۰ متر از سطح دریا قرار دارند کمتر است و به طور کلی با افزایش ارتفاع از سطح دریا، میزان خسارت عارضه نیز کاهش می یابد. مساحت کل نخلستان های منطقه بم و بروات، به کمک تصویر ماهواره سنتینل ۲ به میزان ۳۶۴۷ هکتار و مساحت باغ­های خسارت دیده ۲۰۴۹ هکتار برآورد شده است.

نویسندگان

محمدعلی رستمی

استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

بهمن پناهی

دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

غلامرضا برادران

مربی پژوهش، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

محمدجواد عصاری

مربی پژوهش، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abbasi, A., Mirzaei, F., & Sohrabi, T. (۲۰۱۸). Exploring distribution ...
  • Bernardi, M. (۲۰۰۱). Linkages between FAO agroclimatic data resources and ...
  • Bouwmeester, H., Abele, S., Manyong, V. M., Legg, C., Mwangi, ...
  • Cox J. S. H., & Vreysen M. J. B. (۲۰۰۵). ...
  • Ensafi-Moghadam, T., & Rafiei-Emam, A. (۲۰۰۹). Climatic droughts zoning using ...
  • Karampoor, F. (۲۰۰۲). Abstract the results of plant protection research ...
  • Minbashi, M. (۲۰۰۹). Surveying, identification, and preparation of mapping of ...
  • Najafinia, M., & Azadvar, M. (۲۰۰۲). Isolation of fungal agents ...
  • Pezhman, H. (۲۰۰۱). Date Guide (Planting, Maintenance and Harvesting). Ministry ...
  • Pezhman, H., Roshan-Sarvestani, V., & Rahkhodaei, A. (۲۰۰۴). Effects of ...
  • Poozesh-Shirazi, M. R., Khademi, R., & Dehmollaei, M. (۲۰۰۳). Investigation ...
  • Saberi, A., & Soltani-Gerdefaramarzi, S. (۲۰۱۷). Evaluation of geostatistical methods ...
  • Sarhaddi, J. (۲۰۰۲). Effect of texture and soil salinity on ...
  • Zhu, A. X. (۲۰۱۶). Resampling, Raster. International Encyclopedia of Geography: ...
  • نمایش کامل مراجع