ترومای ناشی از حمله کوسه ماهیان خلیج فارس (فراوانی، کیفیت صدمات و توصیه های امداد و درمان مصدومان)

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 69

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMARMED-2-2_006

تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: امروزه بیش از ۳۵۰ گونه کوسه ماهی در آب های جهانی شناخته شده و سهم کوسه ماهیان در آب های خلیج فارس و دریای عمان به بیش از ۶۰ گونه می رسد. آمار نشان می دهد که ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را در اثر حمله کوسه به ساحل نشینان و غواصان متحمل گردیده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فراوانی ترومای ناشی از حمله کوسه ماهیان خلیج فارس، کیفیت صدمات و ارائه توصیه های لازم برای امداد و درمان مصدومان انجام شد. روش ها: جهت جمع آوری داده ها برای مطالعه توصیفی حاضر از اطلاعات موجود در مراکز معتبر دریایی در استان هرمزگان استفاده شد. با تعدادی از غواصان و کادر درمانی در سواحل خلیج فارس مصاحبه غیرساختارمند انجام گرفت. از غواصان و افرادی که در منطقه خلیج فارس با کوسه برخورد داشتند نیز اطلاعاتی در خصوص کوسه ها و حملات آنها، کسب شد. برای تهیه آمار حمله کوسه ها در خلیج فارس طی سال های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ به مرکز ملی مطالعات خلیج فارس و مرکز تحقیقات شیلات در جنوب ایران مراجعه گردید. یافته ها: از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ حدود ۸۵ مورد حمله کوسه در خلیج فارس رخ داده که از این تعداد ۱۲ مورد منجر به مرگ شده است. سن قربانیان حمله کوسه ها بیشتر بین ۳۰-۲۰ سال بوده است. از لحاظ آماری بیشترین حمله کوسه ها از جانب کوسه ببری، کوسه لبچاک، گاو کوسه، کوسه پوزه بلند و کوسه چانه سفید بوده است. کوسه های مهاجم در منطقه خلیج فارس، طولی معادل ۲ متر یا بیشتر داشته اند. حمله کوسه ها در منطقه خلیج فارس بیشتر در عمق ۲-۰ متری و در آب هایی که دمای بین ۱۷-۱۵ درجه سانتیگراد داشته اند رخ داده است. برای نجات افرادی که در اثر گازگرفتن کوسه آسیب می بینند؛ جلوگیری از خونریزی و استفاده از تنفس مصنوعی در صورت قطع تنفس، رساندن سریع مجروح به بیمارستان ، تزریق سریع خون یا پلاسما به مجروح و کنترل مرتب نبض و فشارخون، عدم حرکت دادن بیمار به منظور جلوگیری از شوک ثانویه، عدم خوراندن هرگونه مایعات به بیمار توصیه می گردد. نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که حمله کوسه در خلیج فارس یک تهدید بالقوه برای غواصان و دریانوردان است. لذا شناسایی انواع کوسه ها در این منطقه و همچنین ارائه راهکارهای امداد و نجات و درمان مصدومان اهمیت بسزایی دارد.

نویسندگان

مهدی مرشدی

Trauma Research Center, Baqiyatallah Specialized Hospital, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Nabipour I, Khoshdel AR, Golaghaei AR, Tashakori Beheshti A, Afshari ...
  • Noonburg GE. Management of extremity trauma and related infections occurring ...
  • Dehghani H, Sajjadi MM, Parto P, Rajaian H, Mokhlesi A. ...
  • نمایش کامل مراجع