اعتبار سنجی نسخه فارسی ابزار شاخص ظن به سالمندآزاری

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 85

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PAHM-22-4_009

تاریخ نمایه سازی: 16 مرداد 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: سالمندآزاری یکی از اشکال جدی و خطرناک خشونت خانگی است که جوامع و متخصصان مراقبت های بهداشتی، در چند سال گذشته به آن توجه داشته اند. لذا هدف از انجام این مطالعه اعتبارسنجی نسخه فارسی  ابزار شاخص ظن به سالمندآزاری(Elder Abuse Suspicion Index) در جامعه سالمندان شهر اهواز است. مواد و روش­ کار: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۹ بر روی ۲۲۰ سالمند انجام شد. پس از ترجمه، روایی صوری و روایی محتوایی آن بررسی شد. جهت بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار روایی همگرا، همسانی درونی ابزار، و برای تعیین میزان توافق بین دو ارزیاب کاپای کوهن بررسی شد. علاوه بر این روایی گروه ­های شناخته­شده بر اساس متغیر جنسیت نیز بررسی گردید. برای محاسبه حساسیت، ویژگی و نقطه برش از منحنی راک استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ تحلیل شدند. یافته ­ها: نسخه فارسی  این ابزار از روایی صوری و روایی محتوا قابل قبولی برخوردار بود. نتایج روایی همگرا و روایی همزمان میزان همبستگی بین ابزار EASI با پرسشنامه سوءرفتار نسبت به سالمند در خانواده ۰/۷۴ در سطح معناداری کمتر از ۰/۰۵ به دست آمد. روایی گروه­های شناخته­شده بر اساس متغیر جنسیت معنادار بود. میزان ضریب کاپای کلی بین دو ارزیاب ۸۷/۰ تعیین شد. همچنین مقدار ضریب آلفای کرونباخ برای ابزار ۰/۷۱ برآورد گردید. حساسیت و ویژگی بر اساس منحنی راک در نقطه برش ۱ به ترتیب برابر با ۶۲% و ۹۶% و سطح زیر منحنی راک نیز ۰/۸۰ تعیین شد. نتیجه­ گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان­دهنده مطلوب بودن روایی و پایایی نسخه فارسی ابزار EASI می­باشد. این ابزار در سطح مراقبت­ها­ی اولیه برای بررسی سالمندآزاری در سالمندان ایرانی می تواند قابل استفاده و مفید واقع شود.

کلیدواژه ها:

Elderly ، Elder abuse ، Validation ، Elder Abuse Susoicion Index (EASI) ، سالمند ، سالمندآزاری ، اعتبار سنجی ، شاخص ظن به سالمند آزاری(EASI)

نویسندگان

آذین برملا

School of Public Health and Safety, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

امیر کاوسی

Department of Epidemiology, School of Public Health and Safety, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

سودابه یارمحمدی

Trauma Research center, Kashan University of medical sciences, Kashan, Iran

طیبه مرعشی

School of Public Health and Safety, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :