مقاله کوتاه: بررسی بروز بیماری فنیل کتونوری در استان خراسان جنوبی، طی سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 66

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JBUM-22-3_011

تاریخ نمایه سازی: 28 مهر 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: فنیل کتونوری (PKU.,OMIM۲۶۱۶۰۰)، شایع ترین اختلال ژنتیکی موجود در متابولیسم اسیدآمینه ها است که توارث اتوزمال مغلوب دارد. این بیماری، در اثر نقص آنزیم کبدی phenylalanine – hydroxylase   ناشی از جهش ژن کدکننده آن حاصل می گردد. این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز بیماری PKU در استان خراسان جنوبی از تیرماه ۱۳۹۱ لغایت خرداد ۱۳۹۳ انجام گردید. روش تحقیق: این مطالعه، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی  می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، فرم غربالگری فنیل کتونوری (فرم شماره ۵ مرکز بیماری ها) بود. روش نمونه گیری به صورت سرشماری کلیه موالید زنده استان خراسان جنوبی از تیرماه ۱۳۹۱ تا خرداد ۱۳۹۳ بود. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش ۱۸) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: کل جمعیت غربالگری شده در استان ۳۰۳۶۸ نفر با پوشش صددرصدی بود. در این میان، فراوانی موارد قطعی بیماری فنیل کتونوری ۳ مورد بود )۲ مورد مونث و یک مورد مذکر(. والدین هر کدام از سه بیمار با یکدیگر خویشاوند بودند. فراوانی بروز تاخیر تکاملی در نوزادان مبتلا به دلیل غربالگری به موقع، صفر بود. میزان بروز بیماری فنیل کتونوری در موالید ایرانی استان ۱۰۰۰۰ :۹۹۶/۰ و در کل موالید استان (ایرانی و افاغنه) ۱۰۰۰۰: ۹۸۷/۰ بود. بروز این بیماری در شهرستان قاین: ۱۰۰۰۰: ۶۸/۳، در کل موالید (ایرانی و افغانی) شهرستان بیرجند ۱۰۰۰۰: ۸۱۳/۰ و در سایر شهرستان ها برابر صفر بود. نتیجه گیری: بر طبق نتایج مطالعه، بروز بیماری فنیل کتونوری در استان خراسان جنوبی طی سال های ۹۱-۹۳، رقم ناچیزی است؛ با این وجود، میزان موارد مشکوک بیماری درخور توجه است. از این رو ادامه روند طرح غربالگری ملی از نوزادان در آغاز تولد، از اهمیت خاصی برخوردار است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

زهره سعادتی نسب

Health center of Birjand, No ۳, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

غلامرضا شریف زاده

Social Determinants of Health Research Center, Department of Health, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Hamosh A. Phenylketonuria; PKU. ۲۰۱۵. OMIM. Available at: http://www.omim.org/entry/۲۶۱۶۰۰/. Accessed ...
  • Blau N۱, van Spronsen FJ, Levy HL. Phenyl ketonuria. Lancet. ...
  • Center For Disease Control, Deputy Noncommunicable, Department Of Genetics. Phenylketonuria ...
  • Mirblook A. Reported ۲۱ patients with phenylketonuria. J Guilan Univ ...
  • Seymour CA, Thomason MJ, Chalmers RA, Addison GM, Bain MD, ...
  • Santos LL, Magalhães Mde C, Reis Ade O, Starling AL, ...
  • Kabiri M. A report on the incidence of Phenylketonuria(PKU) in ...
  • Hatam N, Askarian M, Shirvani S, Pourmohammadi K. Cost utility ...
  • Majabi SH, Zolghadr A, Dashtgerd F. Evaluation of phenylketonuria (PKU) ...
  • نمایش کامل مراجع