اثر غلظت های مختلف هورمونBAP بر باززایی گیاه خرفه (portulac oleracea)

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 87

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMPBZ-3-1_007

تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1402

چکیده مقاله:

گیاه خرفه حاوی مواد موثره ارزشمندی نظیر دوپامین، نورآدرینالین و امگا-۳ است. این گیاه در صنایع مختلف دارویی، غذایی و بهداشتی و هم چنین در درمان بیماری های مختلفی نظیر دیابت، ناراحتی های قلبی، تسکین دردها کاربرد دارد. استفاده از کشت بافت به منظور تولید گیاهانی یکدست و عاری از آلودگی در مدت زمان کوتاه روشی مفید است که می تواند در به نژادی و مهندسی ژنتیک به کار روند. بدین منظور اثر هورمون BAP بر باززایی مستقیم خرفه در این تحقیق بررسی شده است. ریزنمونه مریستم انتهایی از گیاهان استریل حاصل از جوانه زنی بذور کشت شده در محیط MS تهیه گردیدند. سپس ریزنمونه ها جهت تحریک باززایی در محیط کشت MS محتوی غلظت های مختلف BAP (۰، ۵/۱، ۳ و ۵/۴ میلی گرم بر لیتر) کشت گردیدند. صفات درصد باززایی، تعداد شاخه، تعداد برگ، طول ساقه، طول برگ، وزن تر و وزن خشک شاخساره ها بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد اثر BAP بر تمامی صفات در سطح ۱ درصد معنی دار شده است. بالاترین درصد باززایی و صفات بررسی شده در غلظت ۵/۴ میلی گرم بر لیتر BAP بدست آمد. در محیط شاهد و غلظت ۵/۱ میلی گرم بر لیتر از این هورمون باززایی دیده نشد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

فرشته حیدرقلی نژاد

MSc. student in Biotechnology and Molecular Genetics of Horticultural Products, Sari Agriculture and Natural Resources University

حسین مرادی

Assistant Professor, Department of Horticulture, Faculty of Crop Science, Sari Agriculture and Natural Resources University.

مهناز کریمی

Mahnaz Karimi