بررسی عوامل موثر در گیرایی پیوند سرشاخه کاری گیلاس در استان خراسان رضوی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 151

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JHSUM-37-3_013

تاریخ نمایه سازی: 18 آذر 1402

چکیده مقاله:

سرشاخه کاری یک رویکرد جدید برای افزایش بهره­وری باغات مسن، جوان­سازی و تغییر رقم آن­هاست. با این هدف، تحقیقی در استان خراسان رضوی طی سه سال انجام شد. این پروژه در سه منطقه چناران، نیشابور و طرقبه شاندیز و شامل سه آزمایش مستقل بود. در هر سه آزمایش، پس از رشد پیوندک، میزان سازگاری و درصد گیرایی، رشد رویشی پیوندک، شروع باردهی، عملکرد، و ارزیابی اقتصادی بررسی شد. در آزمایش اول، جهت تعیین نوع پیوند و رقم بر موفقیت و درصد گیرایی پیوند، از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار و هر تکرار شامل ۳ پیوند استفاده شد. فاکتور اول نوع پیوند در دو سطح (اسکنه و تاجی) و فاکتور دوم رقم در سه سطح (’استلا‘، ’سویت هارت‘ و ’سان برست‘) بود. نتایج نشان دادند که رقم ’سان برست‘ با ۸/۸۶ درصد گیرایی از بیشترین درصد و رقم ’استلا‘ با ۳/۶۴ درصد از کمترین درصد گیرایی پیوند برخوردار بودند. هم چنین، پیوند اسکنه نسبت به پیوند تاجی از درصد گیرایی بالاتری برخوردار بود. بنابراین، پیوند اسکنه با ۶۵ درصد نسبت به پیوند تاجی با ۱۳ درصد از موفقیت بیشتری برخوردار بود. در آزمایش دوم، ارزیابی اثر سن درخت و رقم بر درصد گیرایی پیوند انجام گرفت که جهت اجرای این مرحله از آزمایش فاکتوریل دو عامله، فاکتور اول سن درخت در دو سطح (۱۰ و بالاتر از ۲۰ سال) و فاکتور دوم نوع پیوند (اسکنه و تاجی) استفاده شد. نتایج نشان دادند که با افزایش سن درخت، درصد گیرایی پیوند بشدت کاهش یافت. درصد گیرایی پیوند در درختان جوان حدود ۶۸ درصد و در درختان با سن بالای ۲۵ سال ۸ درصد بود. بر این اساس، انجام پیوند سرشاخه کاری در درختان مسن توصیه نمی گردد. در آزمایش سوم، اثر نگهداری شاخه آبکش و رقم بر درصد موفقیت پیوند بررسی شد که این مرحله از آزمایش فاکتوریل دو عامله که عامل اول حضور یا عدم حضور شاخه پرستار و عامل دوم رقم در سه سطح (’استلا‘، ’سان برست‘، ’سویت هارت‘) بود، استفاده شد. ارزیابی اولیه نشان داد که نگهداشت شاخه پرستار در سرشاخه کاری گیلاس تاثیر معنی داری در گیرایی پیوند ندارد. درصد گیرایی پیوند در درختان بدون شاخه پرستار حدود ۷۸ درصد و در درختان با شاخه پرستار حدود ۶۳ درصد بود. بر این اساس، نگهداری شاخه پرستار در سرشاخه کاری گیلاس توصیه نمی گردد. به طور کلی، سرشاخه­کاری در درختان گیلاس به منظور تغییر رقم باغ و بهره­وری بهتر باغ توصیه می گردد.

نویسندگان

ابراهیم گنجی مقدم

بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

احمد مصطفی پور

سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی

محبوبه زمانی پور

استادیار، گروه کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ولایت، ایرانشهر، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Caglar, S., Kaska, N., Kuden, A.B., Ferguson, L., & Michailides, ...
  • Dirlewanger, E., Claverie, J., Wünsch, A., & Iezzoni, A.F. (۲۰۰۷). ...
  • Dwivedi, S.K., Singh, B., & Paljor, E. (۲۰۰۰b). Studies on ...
  • Dhiman, A., Sharma, D.D., & Sharma, D.P. (۲۰۲۰). Comparative studies ...
  • Khawaje, A.M., & Mohammadkhani, A. (۲۰۱۴). The effect of grafting ...
  • Mahmoudzadeh, H. (۲۰۰۳). Necessity of grafting in the vine. Objectives ...
  • Radnia, H. (۱۹۹۶). The rootstocks of fruit trees (translation). Publication ...
  • Rezaee, R., & Vahdati, K. (۲۰۰۸). Introducing a simple and ...
  • Rezaee, R., & Naghilou, F. (۲۰۱۵). The effect of grafting ...
  • نمایش کامل مراجع