مقایسه تاثیر دو نوع ارتز پیش ساخته پا بر درد و کیفیت زندگی زنان مبتلا به پلانتار فاشیاتیس

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 46

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_REHA-19-1_002

تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1402

چکیده مقاله:

هدف هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر کفی پیش ساخته نرم و نیمه سخت در بهبود درد و کیفیت زندگی زنان مبتلا به پلانتار فاشیاتیس است. روش بررسی این مطالعه کارآزمایی بالینی از نوع تصادفی بود. جامعه آماری شامل خانم هایی بود که متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی، ارتوپدی و دیگر همکاران توانبخشی، پلانتار فاشیاتیس را در آن ها تشخیص دادند و برای دریافت کفی به کلینیک های ارتوپدی فنی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ارجاع داده شدند. پژوهشگر با انجام آزمایش مکانیسم چرخ مانند، پلانتار فاشیاتیس را در این افراد به طور قطعی تشخیص داد. تعداد نمونه انتخابی ۳۰ نفر بود. در این مطالعه از کفی پیش ساخته نرم از جنس اتیل وینیل استات با دانسیته پایین وکفی پیش ساخته نیمه سخت از جنس اتیل وینیل استات با دانسیته بالا استفاده شد. کفی ها به صورت تمام طول با قوس طولی داخلی متناسب با سایز پای هر یک از بیماران بودند. مداخله به صورت تصادفی در دو گروه درمانی انجام گرفت. بیماران به دو گروه ۱۵ نفره تقسیم شدند. مراحل آزمون و اندازه گیری برای گروه اول بدین صورت بود: مرحله بدون مداخله، مرحله کفی نرم، و مرحله کفی نیمه سخت. در گروه دوم مراحل به ترتیب شامل مرحله بدون مداخله، مرحله کفی نیمه سخت، و مرحله کفی نرم بود. قبل از مداخله ارتزی پرسش نامه مربوط به درد و پرسش نامه کیفیت زندگی تکمیل شد. سپس در دو مرحله مداخله ارتزی انجام گرفت؛ یکی پس از ۲ هفته استفاده از ارتز و دیگری ۶ هفته بعد از استفاده از ارتز، پرسش نامه های مربوطه تکمیل شد. توزیع طبیعی داده ها با کمک آزمون شایپرو ویلک محاسبه شد. به منظور تحلیل نهایی از آزمون های پارامتریک تجزیه وتحلیل واریانس با اندازه گیری های تکرارشونده استفاده شد. محاسبات آماری نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و با سطح معنی داری ۰/۰۵ انجام گرفت. یافته ها مقایسه اختلاف میانگین کیفیت زندگی بیماران در دو مرحله بدون کفی و با کفی نرم نشان می دهد این رقم به طور معنی داری در مرحله بدون کفی بیشتر است (۰/۰۵˂P). این نتایج مشابه حالتی است که مرحله بدون کفی با زمان استفاده از کفی نیمه سخت مقایسه می شود؛ چرا که در این حالت نیز اختلاف میانگین به طور معنی داری در مرحله بدون کفی بیشتر است (۰/۰۵˂P). در مقایسه اختلاف میانگین کیفیت زندگی در مرحله کفی نرم با کفی نیمه سخت این رقم با کفی نیمه سخت بیشتر است و تفاوت این دو مرحله معنی دار نیست (۰/۰۵˃P). مقایسه اختلاف میانگین درد پا و مچ پا در مرحله بدون کفی با مرحله استفاده از کفی نرم نشان می دهد میزان درد در شرایط بدون کفی بیشتر از زمانی است که فرد کفی نرم دارد و اختلاف در این حالت معنی دار است (۰/۰۵˂P). مقایسه اختلاف میانگین درد پا و مچ پا در مرحله بدون کفی با مرحله استفاده از کفی نیمه سخت نشان می دهد میزان درد در شرایط بدون کفی بیشتر از زمانی است که فرد کفی نرم دارد و اختلاف در این حالت معنی دار است (۰/۰۵˂P). مقایسه میزان درد با کفی نرم و با استفاده از کفی نیمه سخت نشان می دهد میزان درد پا و مچ پا با کفی نیمه سخت بیشتر است و این تفاوت معنی دار است (۰/۰۵˂P). نتیجه گیری براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت مداخله ارتوزی صرف نظر از جنس آن، تاثیر چشمگیری در بهبود کیفیت زندگی بیماران پلانتار فاشیاتیس ندارد. همچنین نتایج نشان داد استفاده از کفی نرم، درد پا و مچ پا را در این بیماران کاهش می دهد.

نویسندگان

Maryam Sharifian

Department of Orthotics and Prosthetics, School of Rehabilitation Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

Alireza Taheri

Department of Orthotics and Prosthetics, School of Rehabilitation Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

Mohammad Taghi Karimi

Department of Orthotics and Prosthetics, School of Rehabilitation Sciences, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran.