طبقه بندی اراضی به منظور برنامه ریزی استفاده ماشین های حمل ونقل چوب در جنگل های شمال

سال انتشار: 1378
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 41

فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJFPR-3-1_003

تاریخ نمایه سازی: 28 دی 1402

چکیده مقاله:

بهره برداری به مجموعه مراحل قطع و تبدیل و حمل آنها به کنار جاده های جنگلی و از آنجا تا بازار مصرف (کارخانه های صنایع چوب) اطلاق می شود. دشوارترین و پرهزینه ترین مرحله در عملیات بهره برداری مرحله کشیدن چوب ها از محل قطع تا کنار جاده های جنگلی است. این مرحله می تواند مراحل دیگر را تحت الشعاع قرار دهد و نیز آثار مثبت و منفی بسیاری بر طبیعت باقی گذارد. با درک این واقعیت، لزوم تهیه طرح های بهره برداری علاوه بر طرح های جنگل داری در برنامه پنج ساله اول (۷۲-۱۳۶۸) مد نظر قرار گرفت و اعتباری معادل ۳۰۰ میلیون ریال به این کار اختصاص یافت. تاکنون در طرح های بهره برداری اشاراتی به نقش عوامل شیب و آب و هوا و تاثیر آن بر روند بهره برداری شده است (تاثیر مستقیم آب و هوا بر اجرای عملیات بهره برداری تاکنون تشریح نشده است) در صورتی که عوامل محدود کننده جهت استفاده از ماشین های بهره برداری در طبیعت علاوه بر پارامترهای فوق عبارتست از: ناهمواری های زمین، استحکام خاک و قابلیت دسترسی به منطقه. این تحقیق به تشریح تاثیر این عوامل در استفاده از ماشین های چوب کشی می پردازد. به علاوه برای عوامل کیفی نامبرده یک طبقه بندی ارایه می دهد که گام اول استفاده از کامپیوتر جهت برنامه ریزی بهره برداری به شمار می رود. در این طرح سعی شده است تا براساس ضوابطی که ذکر آن خواهد شد، بررسی دقیقی در یک قطعه کوچک جنگلی به عنوان الگو و نمونه انجام پذیرد تا بر پایه آن بتوان طرح های جامع تر را در مقیاس وسیع تر اجرا نمود. درنتیجه این بررسی معلوم شد: - با وجود شیب مجاز استفاده از ابزار و ماشین های چوب کشی عامل استحکام خاک ۱۵٪ از مساحت قابل دسترسی را با محدودیت استفاده از ماشین ها مواجه می سازد. - وجود مسیرهای چوب کشی و میزان آن تاثیر زیادی بر مساحت قابل دسترس و نیز انتخاب وسیله مناسب چوب کشی دارد. به عنوان مثال در شرایط فعلی امکان استفاده از اسکیدر در ۲۵٪ و در صورت احداث ۳ مسیر چوب کشی جدید در ۶۵٪ از مساحت قابل دسترسی منطقه مقدور است. - رعایت محدودیت فصلی ناشی از آب و هوا در جنگل های شمال ایران تاثیر به سزایی بر سطح قابل دسترس با ماشین های زمینی دارد، به طوری که با رعایت فصل مساعد انجام کار ۱۰٪ به وسعت قابل دسترس با ماشین ها افزوده می شود. - طبقه بندی استحکام خاک با توجه به دو عامل بافت خاک و زهکشی الگوی خوبی برای جنگل های شمال ایران است.

نویسندگان

سید جلیل هاشمی

Forest Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran

نصرالله ساریخانی

Member of scientific Board, Department of Forestry and Forest Economic, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اصلی، عزیز، اتر، هرمان، ۱۳۴۸. طرح جنگل داری جنگل تعلیماتی ...
  • بی ­نام، ۱۳۶۶. احیاء ۶۰۰ هزار متر هکتار جنگل های ...
  • بی­ نام، ۱۳۷۵- الف. گزارش عملکرد طرح بهره برداری جنگل ...
  • بی ­نام، ۱۳۷۵- ب. گزارش عملکرد طرح جنگل داری. سازمان ...
  • بی ­نام، ۱۳۷۵ ج. موافقت ­نامه طرح بهره ­برداری از ...
  • ساریخانی، نصرت­ اله، ۱۳۵۱. میزان درصد افت چوب در امور ...
  • صفیاری، شهلا، ۱۳۷۰. قابلیت مکانیکی خاک جهت حمل­ و ­نقل ...
  • طاهری، تقی، تهرانی، منصور، ۱۳۶۳، طرح بهره­ برداری مکانیزه مکارود. ...
  • مخدوم، مجید. ۱۳۶۳، مقایسه اثرات زیست­ محیطی برداشت چوب و ...
  • هاشمی، سیدجلیل، ۱۳۶۸. طبقه ­بندی اراضی برای عملیات جنگل داری، ...
  • هاشمی، سیدجلیل، ۱۳۷۰. طبقه ­بندی اراضی جهت برنامه ­ریزی عملیات ...
  • Loffler H. J., ۱۹۸۴. Terrain classification for forestry. Final report ...
  • نمایش کامل مراجع