بررسی عملکرد 9 ساله زعفران در شرایط آب و هوایی استان همدان (مطالعه موردی: ایستگاه اکباتان)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 524

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PDCONF06_028

تاریخ نمایه سازی: 18 مرداد 1398

چکیده مقاله:

زعفران به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی دنیا از ابعاد تاریخی، جایگاه ویژهای در تکامل کشاورزی ایران داشته و ارتباط تنگاتنگی با ارزشهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیستمحیطی جوامع کشاورزی تولیدکننده ایجاد کرده است. تولید در بخش کشاورزی وابستگی زیادی به آب و هوا دارد. بنابراین از آنجا که تاثیر عوامل آب و هوایی بر کشاورزی از سایر فعالیتها بیشتر بوده در این پژوهش اثر شرایط آب و هوایی بر عملکرد زعفران مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور از داده های روزانه هواشناسی شهرستان همدان در یک دوره آماری 9 ساله 1386 - 1394 استفاده شد. نتایج نشان داد که که بین عملکرد زعفران با متوسط دما، متوسط بیشینه دما و دمای خاک یک ارتباط منفی وجود دارد. بین عملکرد و حداقل دما یک ارتباط مثبت وجود داشت. همچنین بین مقدار تولید کلاله و عملکرد زعفران با میزان بارش یک ارتباط مثبت وجود داشت. به طوریکه با افزایش میزان بارندگی، تولید افزایش یافته است.

کلیدواژه ها:

زعفران ، عوامل آب و هوایی ، عملکرد

نویسندگان

قاسم اسدیان

استادیار بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران .

زهرا عظیم نژاد

دانشجوی دکترای جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران.

حمیدرضا شجاعی

کارشناس ارشد آموزش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.