بررسی تنوع ژنتیکی در برخی از توده های بابونه (.Matricaria Chamomilla L) با استفاده از صفات مورفولوژیک، فنولوژیک و اسانس

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 133

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JCB-14-44_004

تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1401

چکیده مقاله:

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: گیاهان دارویی کاربرد فراوانی در درمان انسان­ها داشته و دارند، در این میان بابونه یکی از با ارزش ­ترین و پرکاربردترین گیاهان دارویی در جهان است. یکی از مهم ترین برنامه های اصلاحی، شناخت تنوع ژنتیکی برای ارزیابی اولیه توده ­های گیاهی است به این منظور بررسی تنوع ژنتیکی و طبقه­ بندی اکوتیپ­های بابونه آزمایشی طراحی و اجرا گردید. مواد و روش ها: ۲۵ اکوتیپ ایرانی و خارجی بابونه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی شرکت فارماپلنت آلمان مورد ارزیابی قرار گرفت. برخی از این اکوتیپ­ها از مناطق طبیعی رشد آن­ها جمع آوری شد و برخی نیز نمونه­های زراعی بابونه بودند. به­منظور بررسی تنوع ژنتیکی آنها برخی صفات مورفولوژیک، فنولوژیک و اسانس مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف اکوتیپ­ها از لحاظ تمام صفات در سطح احتمال ۱% معنی­ دار بوده و تنوع ژنتیکی زیادی را بین اکوتیپ­ ها نشان داد. نتایج همبستگی­های فنوتیپی صفات مورد بررسی نشان داد که صفات درصد اسانس، قطر گل، تعداد گل و وزن اندام هوایی از جمله صفات مهم و تاثیرگذار بر عملکرد اسانس بودند. بیشترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی، قطر گل و عملکرد اسانس را سه اکوتیپ اسلواکی، ایذه (۲) و لهستان به خود اختصاص دادند، ولی بیشترین درصد اسانس را اکوتیپ ایذه (۱) و دره شهر دارا بودند. با توجه به نتایج تجزیه به عامل­ها، سه عامل انتخاب شدند که ۸۵/۷۹درصد از تغییرات را توجیه کردند. عامل اول که بیشترین درصد تغییرات داده­ ها را توجیه کرد، که پس از ترسیم بای پلات بر اساس دو مولفه، اکوتیپ­های ایذه (۲) و لهستان به­عنوان اکوتیپ­های برتر شناسایی شدند. تجزیه خوشه­ای هم اکوتیپ ­های مورد نظر را در چهار گروه طبقه ­بندی کرد که در تمایز اکوتیپ­ ها بر اساس صفات مورد نظر به­ صورت مطلوب عمل کرد و پراکنش اکوتیپ­ ها بر اساس نمودار بای­ پلات را تایید کرد. نتیجه­ گیری: نتایج نشان داد که صفات درصد اسانس، قطر گل، تعداد گل و وزن اندام هوایی از جمله صفات مهم و تاثیرگذار بر عملکرد اسانس بودند. با توجه به اینکه تنوع برای این صفات در بین اکوتیپ­ های مورد بررسی مشاهده شد، بنابراین غربالگری به­ منظور افزایش این صفات می­ تواند باعث افزایش عملکرد شود. بیشترین میزان وزن­تر و خشک اندام هوایی، قطر گل و عملکرد اسانس را سه اکوتیپ اسلواکی، ایذه (۲) و لهستان به خود اختصاص دادند ولی بیشترین درصد اسانس را اکوتیپ ایذه (۱) و دره شهر دارا بودند.

کلیدواژه ها:

Keywords: Cluster analysis ، Genetic diversity ، Principal component analysis ، Yield and percentage of essential oil ، تنوع ژنتیکی ، تجزیه خوشه ای ، تجزیه به مولفه های اصلی ، عملکرد و درصد اسانس

نویسندگان

مهدی قنواتی

Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran

سعدالله هوشمند

Biotechnology and plant breeding, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Iran

سباستین آلبرشت

Pharm plant, Medicinal and Aromatic Plant Research and Seed Production GmbH, Artern, Germany

لارس گارنت اتوو

Department of Breeding. IPK Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research Research, Gatersleben, Germany

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Adeli, N., M.A. Alizadeh, A.A. Mohammadi and A. Jafari. ۲۰۱۵. ...
  • Ahmadi, F., M. Modarresi and M.A. Kohanmoo. ۲۰۱۸. A study ...
  • Gedif, T. and H.J. Hahn. ۲۰۰۲. Herbalists in Addis Ababa ...
  • Ghanavati, M., S. Houshmand, H. Zainali and F. Abrahimpour. ۲۰۱۰. ...
  • Hassanpour, H. and M. Ghanbarzadeh. ۲۰۲۱. Induction of cell division ...
  • Mohammadi, R., H. Dehghani and H. Zainali. ۲۰۱۴. Study the ...
  • Mohammadi, S.A. and M.B. Prasanna. ۲۰۰۳. Analysis of genetic diversity ...
  • Otto, L.G., P. Mondal, J. Brassac, S. Preiss, J. Degenhardt, ...
  • Šalamon, I., M. Ghanavati and F. Abrahimpour. ۲۰۱۰. Potential of ...
  • Solouki, M., H. Mahdikhani and H. Zeinali. ۲۰۱۳. Study the ...
  • Tirillini, B., R. Pagiotti, L. Menghini and G. Pintore. ۲۰۰۶. ...
  • نمایش کامل مراجع