کاربرد قارچ میکوریز (Rhizophagus intraradices) و کود نیتروژنه در رژیم های مختلف آبیاری بر خصوصیات کمی و کیفی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 98

فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRY-15-1_006

تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402

چکیده مقاله:

به منظور ارزیابی اثر سطوح آبیاری و منابع کودی مختلف بر صفات مورفولوژیک، کمیت و کیفیت اسانس نعناع فلفلی در دو چین، آزمایشی به صورت اسپلیت اسپلیت پلات با ۳۶ تیمار و سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی ۱۳۹۸ اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح مختلف آبیاری در سه سطح: آبیاری پس از ۳۰ درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (آبیاری نرمال)، آبیاری پس از ۵۰ درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (تنش ملایم) و آبیاری پس از ۷۰ درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (تنش شدید) بود. همچنین فاکتور فرعی منابع مختلف کودی را در شش سطح: عدم مصرف کود (شاهد)، ۱۰۰ درصد کود نیتروژنه، قارچ میکوریز (Rhizophagus intraradice)، ۷۵ درصد کود نیتروژنه + میکوریز، ۵۰ درصد کود نیتروژنه + میکوریز و ۲۵ درصد کود نیتروژنه + میکوریز شامل می شد و فاکتور فرعی فرعی هم شامل زمان برداشت در دو چین بود. نتایج نشان داد، همه صفات مورد مطالعه تحت تاثیر معنی­دار کود، چین، اثر متقابل تنش × کود، اثر متقابل چین × تنش قرار گرفتند. همچنین، اثر متقابل چین × کود بر صفات ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد شاخه جانبی در بوته و عملکرد اسانس معنی­دار بود. بیشترین ارتفاع بوته، شاخص کلروفیل و عملکرد ماده خشک به ترتیب در آبیاری نرمال با کاربرد ۷۵ درصد کود نیتروژنه + میکوریز و کمترین مقادیر این صفات در تیمار تنش آبی شدید بدون مصرف کود به دست آمد. علاوه براین، کاربرد ۷۵ درصد کود نیتروژنه + میکوریز منجر به افزایش ۱/۴۴، ۸/۳۸ و ۱/۲۱ درصد این صفات نسبت به شاهد گردید. همچنین، چین اول نسبت به چین دوم به ترتیب منجر به افزایش ۸/۱۲۷، ۷/۱۷ و ۹/۲۷ درصدی این صفات گردید. بیشترین (۴/۲ درصد) و کمترین (۲/۱ درصد) درصد اسانس به ترتیب در تیمارهای تنش آبی ملایم با کاربرد ۷۵ درصد کود نیتروژنه + میکوریز و تنش آبی شدید بدون مصرف کود حاصل شد. بر اساس آنالیز شیمیایی اسانس، منتول، منتون، ۱و۸ سینئول و منتوفروان ترکیبات غالب اسانس بودند. بیشترین میزان منتول در تنش آبی ملایم با کاربرد ۷۵ درصد کود نیتروژنه + میکوریز به دست آمد. با توجه به نتایج، کاربرد تلفیقی ۷۵ درصد کود نیتروژنه+ میکوریز در شرایط تنش آبی ملایم و در چین اول را می توان به عنوان تیمار برتر معرفی کرد.

نویسندگان

عبدالله جوانمرد

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه، ایران.

علی استادی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، ایران

مصطفی امانی ماچیانی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Adams, R.P. (۲۰۰۷). Identification of Essential Oil Components by Gas ...
  • Abdi, G., Shokrpour, M., & Salami, S.A. (۲۰۱۹). Essential oil ...
  • Egamberdieva, D., Shrivastava, S., & Varma, A. (۲۰۱۵). Plant-Growth-Promoting Rhizobacteria (PGPR) ...
  • Fadaee, E., Parvizi, Y., Gerdakane, M., & Khan-ahmadi, M. (۲۰۱۸). ...
  • Ghasemi P.A., Ghahfarokhi, B.B., Ghahfarokhi, S.A.M., & Malekpoor, F. (۲۰۱۵). ...
  • Khorasaninejad, S., soltanloo, H., ramezanpour, S., hadian, J., & Atashi, ...
  • Peter, K. (۲۰۰۶). Handbook of Herbs and Spices. Woodhead Publishing: ...
  • Omidbaigi, R. (۲۰۱۲). Production and Processing of Medicinal Plants (Vol.۲). ...
  • Ormeno, E., & Fernandez, C. (۲۰۱۲). Effect of soil nutrient ...
  • Tarraf, W., Ruta, C., Tagarelli, A., De Cillis, F., & ...
  • نمایش کامل مراجع