سنجش میزان زیست پذیری در بافت های از پیش طراحی شده و خودرو شهر قزوین با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (نمونه موردی: محله های مینودر و غیاث آباد)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 129

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_UTIKI-1-2_002

تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402

چکیده مقاله:

در این پژوهش با مطالعه ادبیات نظری، هفت مولفه اصلی برای سنجش میزان زیست­ پذیری در محلات مسکونی در نظر گرفته­ شد، که عبارتند از: سرمایه اجتماعی، عدالت­ اقتصادی، سرزندگی، هویت، محیط کالبدی سازگار، دسترسی و تاب­ آوری بافت. آن­گاه با استفاده از آمارهای موجود، برداشت میدانی و پرسشنامه هر یک از سنجه­ ها را در دو بافت خودرو (محله غیاث­ آباد) و از پیش برنامه ریزی شده (محله مینودر) اندازه­ گیری شد. با استفاده از تکنیک AHP مولفه ها و شاخص­ های فوق­ الذکر وزن ­دهی و امتیاز نسبی هر یک از بافت­ های مورد نظر محاسبه شده ­است. بر اساس نتایج حاصل، میزان زیست پذیری محله غیاث آباد به عنوان بافت برنامه ریزی­ نشده معاصر شهر قزوین نسبت به محله مینودر با بافت برنامه­ ریزی­ شده، بالاتر است. به نظر می­ رسد یکی از دلایل مهم پایین بودن میزان زیست پذیری در محلات برنامه­ ریزی شده عدم توجه به مسائل اجتماعی-فرهنگی در فاز طراحی است. این بررسی اولویت­ های برنامه­ ریزی را در این دو بافت جهت دستیابی به زیست­ پذیری بالاتر را مشخص می­ سازد. براین اساس در بافت طراحی شده توجه به راهکارهایی جهت ارتقاء سرمایه اجتماعی، ارتقاء سرزندگی محیط شهر و ایجاد هویتی منحصر به فرد اشاره نمود. در بافت طراحی نشده، برنامه­ ریزی جهت ارتقاء سطح تاب­ آوری و حذف کاربری­ های ناسازگار می­ بایست در اولویت قرارگیرد.

کلیدواژه ها:

زیست پذیری ، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی ، محله ، برنامه ریزی شده

نویسندگان

زینب عادلی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

سیمین حمزه ای ها

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Annez, P. (۱۹۹۸). Livable cities for the ۲۱st century. Society, ۳۵(۴), ...
  • Satu, S. A. (۲۰۱۴). An examination of the livability of ...
  • نمایش کامل مراجع