ارتباط زمین لرزه ترکیه و خوی

19 بهمن 1401 - خواندن 3 دقیقه - 663 بازدید

زلزله دیروز ترکیه با بزرگای گشتاوری 7.8 بر روی بخش جنوبی گسل شرق آناتولی (East Anatolian Fault) در نزدیکی شهر Nurdagi اتفاق افتاده است. گسل مسبب زلزله دارای روند شمال شرق-جنوب غرب و گسلی امتداد لغز از نوع چپگرد (چپ بر) است. زمین لرزه روی قطعه جنوبی گسل شرق آناتولی که خود با خمیدگی مشخصی نسبت به بخش بالای این گسل متمایز می شود رخ داده است. گسل شرق آناتولی در بخش جنوبی تغییر روند می دهد و امتداد شمال شمال شرق-جنوب جنوب غرب را بخود می گیرد. این قطعه دارای طولی حدود 200 کیلومتر است.


در فاصله حدود 100-120 کیلومتری کانون زلزله 7.8 نورداگی، و حدود 9 ساعت بعد از وقوع آن، زمین‌لرزه بزرگ دیگری با بزرگای گشتاوری 7.5 در مجاورت منطقه ای بنام Ekinozu بر روی گسلی با روند کاملا متفاوت و شرقی-غربی، با سازوکار امتداد لغز چپگرد رخ می دهد. در واقع چنین بنظر می رسد که بهم ریختگی زیاد تنش ناشی از رخداد زلزله 7.8 منجر به افزایش تنش بر روی گسل شرقی-غربی فوق الذکر و نهایتا رخداد زلزله 7.5 بر روی آن شده باشد. پسلرزه های متعدد زلزله 7.8 دو روند کاملا مشخص نشان می دهند: یکی همان روند شمال شرق-جنوب غرب که روند اصلی گسل شرق آناتولی است، و دیگری روند تقریبا شرق-غربی بر روی گسلی که حدود 100 کیلومتر بالاتر از کانون زلزله 7.8 قرار می گیرد. تقریبا از همان ساعات اولیه پس از رخداد زلزله 7.8، تعداد زیادی پس لرزه بر روی گسل با روند شرقی-غربی (متفاوت از روند گسل مسبب زلزله 7.8) رخ داده اند که معرف افزایش تنش بر روی این گسل است. بنابراین زلزله 7.5 بر روی گسلی متفاوت با روند متفاوت اتفاق افتاده است و عملا جدا از بزرگای زیاد آن (Mw 7.5)، نمیتواند پسلرزه زلزله با بزرگای Mw 7.8 محسوب شود.


بر خلاف برخی مطالب عنوان شده در فضای مجازی، هیچ ارتباطی بین وقوع زلزله های اخیر در جنوب ترکیه و زلزله های اخیر در منطقه خوی وجود ندارد! این دو زلزله بالغ بر 800  کیلومتر از یکدیگر فاصله دارند و نه بلحاظ تحریک دینامیکی و نه استاتیکی بهیچ عنوان نمی توانند روی هم اثری داشته باشند. گسل های مسبب زلزله جنوب ترکیه و زلزله خوی نیز چه بلحاظ راستا و چه مکانیسم کاملا با هم متفاوت و مستقل از هم هستند. بنابراین هر گونه ارتباط یا وابستگی میان این دو زلزله منتفی است.




زلزله ترکیهزلزله خوی